AcasăȘTIRI EXTERNEChina a testat o rachetă hipersonică de tip nou. SUA și Rusia...

China a testat o rachetă hipersonică de tip nou. SUA și Rusia nu au o asemenea tehnologie

China a testat o rachetă hipersonică de tip nou. SUA și Rusia nu au o asemenea tehnologie

China a testat o rachetă hipersonică care poate lansa, la rândul ei, un proiectil, o tehnologie pe care nici SUA nici Rusia nu o au în prezent, a informat luni, 22 noiembrie, Wall Street Journal.

Confirmând informațiile publicate duminică de Financial Times, cotidianul american a raportat că testul Chinei, efectuat în iulie, a implicat o „manevră sofisticată în timpul căreia un proiectil a fost tras de o rachetă hipersonică în plin zbor”.

De peste cinci ori viteza sunetului

Această manevră demonstrează că capacitățile Chinei sunt mai mari decât cele cunoscute până acum, a adăugat Wall Street Journal, citând oficiali americani neidentificați.

Potrivit Financial Times, „experții ai DARPA, agenția de cercetare a Pentagonului pentru proiecte avansate, nu știu cum a reușit China să tragă un proiectil dintr-un vehicul care zbura cu viteză hipersonică”, adică de peste cinci ori viteza sunetului.

De asemenea, ei ignoră natura proiectilului care a căzut în mare, potrivit cotidianului britanic, care citează persoane care au avut acces la informațiile serviciilor americane.

Unii experți cred că a fost o rachetă aer-aer, alții au văzut-o ca pe o momeală menită să protejeze racheta hipersonică în cazul unui conflict.

Financial Times a raportat, în octombrie, că Beijingul a lansat o rachetă hipersonică, în august, care a făcut înconjurul Pământului pe orbită înainte de a coborî spre ținta sa, pe care în cele din urmă a ratat-o la o distanță de  câțiva kilometri.

SUA recunoaște un moment de cotitură

Beijingul a negat că ar fi fost vorba de un test de rachetă, hipersonică, pretinzând pur și simplu că testează tehnologia vehiculelor spațiale reutilizabile.

Dar șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a vorbit câteva zile mai târziu despre un „test foarte semnificativ al unui sistem de arme hipersonice”, fără a preciza data la care a fost efectuat, scrie France 24.

El l-a comparat cu lansarea, în octombrie 1957, de către URSS a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins Statele Unite și a lansat cursa pentru cucerirea spațiului.

author avatar
Tudor Borcea
685 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger