AcasăȘTIRI EXTERNEChina a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară

China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară

China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară

China a testat o nouă capacitate spațială cu o rachetă hipersonică pe orbită, a raportat sâmbătă Financial Times.

Articolul din cotidianul economic și financiar britanic, care citează mai multe surse având cunoștințe despre acest test, indică faptul că Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită joasă înainte de a coborî către țintă, ratată la o distanță de peste 32 km, potrivit unor trei surse.

Serviciile SUA, „luate prin surprindere”

Surse FT au declarat că planorul hipersonic a fost transportat de o rachetă „Marșul cel Lung”, ale cărei lansări sunt de obicei anunțate, în timp ce testul din august a fost ținut sub secret. Progresul Chinei în domeniul armelor hipersonice „a luat prin surprindere serviciile secrete americane”, potrivit articolului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu va comenta detaliile articolului, dar a adăugat: „Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmărește în continuare, care nu face decât să crească tensiunile din regiune și nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu”.

Rachetele hipersonice, precum rachetele balistice tradiționale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu peste cinci ori mai repede decât viteza sunetului. Rachetele balistice zboară sus în spaţiu, făcând un arc de cerc pentru a-şi atinge ţinta, în timp ce o rachetă hipersonică ia o traiectorie joasă în atmosferă, lovindu-și potenţial mai repede ţinta.

Mai ales, o rachetă hipersonică este manevrabilă (ca o rachetă de croazieră mult mai lentă, adesea subsonică), ceea ce face mai dificilă urmărirea și contracararea ei. Pe lângă China, SUA, Rusia și cel puțin alte cinci țări lucrează la tehnologia hipersonică.

Tensiuni sino-americane

Țări precum Statele Unite au dezvoltat sisteme concepute pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră și rachetelor balistice, dar capacitatea de a urmări și de a distruge o rachetă hipersonică este necunoscută.

China a dezvoltat tehnologia în mod ofensiv, considerând-o crucială în apărarea împotriva progreselor SUA în domeniul tehnologiilor hipersonice și de altă natură, potrivit unui raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS).

Testul raportat vine în timp ce tensiunile SUA-China au crescut și Beijingul și-a intensificat activitățile militare lângă Taiwan, „insula rebelă” aliniată Washingtonului, pe care China o consideră o provincie în așteptarea reunificării. Pentagonul nu a răspuns imediat la solicitarea AFP de a comenta articolul Financial Times .

 

author avatar
Tudor Borcea
113 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu sînt rachete intercontinentale balistice!
    Tot ce intră sau reintră-n atmosferă fără a încetinii (parașută) ia foc, arde de tot.
    Mai aveți alte minciuni de adormit copiii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger