AcasăȘTIRI EXTERNEChina a inventat capcana turistică perfectă

China a inventat capcana turistică perfectă

China a inventat capcana turistică perfectă

Satul Xian din districtul Xiapu (provincia Fujian), China, se bazează pe turism. Și pentru a atrage mulțimile, autenticitatea a fost recreată de la zero. Este un mic paradis pentru instagrameri, dar uneori înșelătoria este împinsă foarte departe, fără ca turiștii să fie. Paradisul devine atunci o adevărată capcană turistică.

China este cunoscută pentru contrafacere sale. Jucării, haine, bijuterii, produse de lux, ceasuri. Mai nou, și sate. Acesta este în special cazul satului Xian din districtul administrativ Xiapu, situat la aproximativ 600 km sud de Shanghai.

Aproape totul este fals

Turiștilor li se oferă o priveliște cinematografică, o incursiune în trecut, cu locuitori care trăiesc ca odinioară: agricultori se plimbă printr-un peisaj idilic, cu bivoli care lucrează pe câmpuri, cu razele soarelui care se ivesc prin ceață. Apar bătrâni ca bunicii din povești, care pescuiesc crabi cu un filet traditional sau tinere fete care mână turme la apusul soarelui, îmbrăcate în costume populare chinezești.

Dintr-o dată, locul a devenit foarte popular printre turiștii care caută fotografii perfecte. Cu excepția faptului că aproape totul este fals, iar turiștii nu știu neapărat acest lucru.

O anchetă făcută de New York Times arată că localnicii își pun în scenă activitățile pentru grupuri de turiști. Se dovedește, de fapt, că majoritatea sătenilor s-au reconvertit ca „actori”, jucând rolul țăranilor tradiționali și pozând perfect în lumină, coordonați prin talkie-walkie. De asemenea, sunt folosite efecte speciale și recuzită, scrie Ouest-France.

Ceață creată din fum de paie

Întrebați de MailOnline Travel, turiștii au povestit ce au văzut: „Unii dintre pescari au coodronați să pozeze. Chiar dacă unii pescari își făceau cu adevărat treaba”. Sau: „În timp ce fotografiile de acest gen sunt adesea prezentate ca fiind naturale, realitatea este că acestea sunt o punere în scenă comandată. Aceasta are loc într-un adevărat sat pescăresc, dar este o scenă minuțios construită într-un vechi depozit, cu lumină naturală. De aceea plasa de pescuit este atât de curată și așezată perfect ca o undă de apă”.

Strategia dă roade

Un alt exemplu de punere în scenă: țăranii care poartă pălării tradiționale, cu bivoliții lor, într-o pădure cețoasă. Ancheta relevă faptul că bivolii nu au fost folosiți de ani de zile pentru agricultură și că ceața este de fapt creată, prin ventilarea fumului din grămezile arse de paie.

Potrivit New York Times, „forța motrice din spatele acestor scene false este o combinație a guvernului care încurajează turismul rural și nostalgia pentru un mod de viață pe cale de dispariție”. Cu toate acestea, este o strategie care funcționează: „Între 2008 și 2019, numărul turiștilor care au vizitat regiunea a crescut de zece ori, potrivit statisticilor oficiale” , spune cotidianul american.

author avatar
Tudor Borcea
502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger