AcasăȘTIRI EXTERNEChina a înființat secții de poliție secrete și în Marea Britanie. Ce...

China a înființat secții de poliție secrete și în Marea Britanie. Ce păzește MI5?

China a înființat secții de poliție secrete și în Marea Britanie. Ce păzește MI5? / Foto: printscreen

„Secțiile de poliție secrete” chinezești vor fi investigate în Marea Britanie. Guvernul de la Londra promite că va lua măsuri drastice împotriva „represiunii transnaționale”.

Guvernul britanic își va intensifica activitatea pentru a preveni „represiunea transnațională”, în timp ce poliția investighează rapoartele privind „secțiile de poliție” nedeclarate, care îndeplinesc sarcini în umele guvernului de la Beijing, a declarat ministrul britanic al securității.

„Agenții imobiliare” și „restaurante chinezești”

Guvernul chinez ar fi înființat „secții de poliție” nedeclarate în trei locații din Marea Britanie – două în Londra, în Hendon și Croydon, și una în Glasgow – pentru a hărțui disidenții politici. China ar fi înființat, de asemenea, centre similare în alte țări europene, inclusiv în Irlanda și Olanda.

Luând cuvântul marți în Camera Comunelor, ministrul Securității, Tom Tugendhat, a declarat că astfel de activități „trebuie să fie oprite”, subliniind că ar fi „inacceptabil” ca un guvern străin să încerce să opereze un aparat de securitate pe teritoriul Marii Britanii, scrie Politico.

„Rapoartele privind secțiile de poliție nedeclarate din Marea Britanie sunt, desigur, extrem de îngrijorătoare și vor fi luate foarte în serios. Orice țară străină care operează pe teritoriul Regatului Unit trebuie să respecte legislația britanică”, a declarat acesta. „Orice tentativă de repatriere ilegală a oricărei persoane nu va fi tolerată”.

Oficialii chinezi nu au negat existența unor astfel de facilități, dar spun că acestea există doar pentru a oferi servicii birocratice cetățenilor chinezi și nu implică operațiuni de poliție.

Una dintre cele două presupuse secții de poliție din Londra este înregistrată ca agenție imobiliară, în timp ce sediul din Glasgow este un restaurant chinezesc.

O rețea în zeci de țări

Tugendhat a declarat că viitoarea lege privind securitatea națională, care este în prezent examinată în Camera Comunelor, va consolida puterile guvernului britanic de a face față „represiunii transnaționale, coerciției, hărțuirii sau intimidării legate de o putere străină”.

„Este clar că putem și trebuie să facem mai mult. Prin urmare, le-am cerut oficialilor să intensifice activitatea pentru a se asigura că abordarea noastră privind represiunea transnațională este solidă și am cerut departamentului nostru să revizuiască de urgență abordarea noastră privind represiunea transnațională”, a adăugat Tugendhat.

Grupul spaniol de apărare a drepturilor civile Safeguard Defenders susține că forțele de poliție chineze au condus din 2018 „stații de servicii de poliție în străinătate” în „zeci de țări” de pe cinci continente.

author avatar
Tudor Borcea