Cauta

China a ieșit teafără din criză

Punct de plecare al pandemiei Covid-19, gigantul asiatic este de așteptat să fie singura piață importantă din lume în acest an care să arate o creștere a PIB-ului său, potrivit FMI.

Deoarece vânzările cu amănuntul și producția industrială au înregistrat cea mai puternică creștere a anului în cea mai populată țară din lume, a anunțat Biroul Național de Statistică. Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului, au crescut cu 5% față de anul anterior, comparativ cu 4,3% în octombrie. De asemenea, producția industrială a crescut cu 7% în noiembrie, față de 6,9% în luna precedentă. Aceste cifre sunt în conformitate cu previziunile analiștilor. China se bucură de o „redresare constantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului de Statistică, Fu Linghui. În timp ce avertiza: „având în vedere reapariția epidemiei, economia mondială se confruntă cu vânturi frontale care generează instabilitate și incertitudine printre principalii parteneri comerciali din Beijing”. Anumite sectoare rămân mai afectate decât altele de efectul durabil al pandemiei asupra consumatorilor: cifra de afaceri din industria hotelieră și de catering a scăzut astfel cu 0,6% în noiembrie. În schimb, vânzările de echipamente de comunicații au crescut cu 43,6% luna trecută, un posibil efect al muncii de acasă. S-a sărbătorit și sectorul cosmeticelor, cu o creștere de 32,3% în primele 11 luni ale anului, la fel ca bijuteriile (+ 24,8%). „Credem că activitatea va rămâne fermă pe termen scurt, întrucât gospodăriile cheltuiesc economiile acumulate anul acesta într-o perioadă de izolare”, observă analiștii de la firma Capital Economics. Vânzările online de bunuri au crescut cu 11,5% în primele 11 luni. Semn de încredere în situația economică, investițiile au înregistrat un plus de  2,6% din ianuarie până în noiembrie. Rata oficială a șomajului (calculată în China numai pentru zonele urbane) a continuat să scadă până la 5,2%.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version