AcasăȘTIRI EXTERNEChina a frânat puternic motoarele economiei. De ce?

China a frânat puternic motoarele economiei. De ce?

chinaChina a frânat puternic motoarele economiei

Economia Chinei a atins în al treilea trimestru cel mai lent ritm de creștere din acest an, 4,9%, fiind afectată de lipsa de energie electrică, de blocajele din lanțurile de aprovizionare și de fluctuațiile majore de pe piața imobiliară. A contribuit și o presiune tot mai mare asupra factorilor de decizie politică pentru a susţine mai mult redresarea economică fragilă.

Deși guvernatorul băncii centrale a Chinei a declarat că țara se „descurcă bine”, economiștii independenți au prezis că datele sugerează o „recesiune mai profundă”, care va duce la cea mai slabă creștere a țării de peste un deceniu anul viitor, potrivit The Guardian.

PIB-ul Chinei, cel mai lent ritm de creștere

Produsul intern brut (PIB) a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, de 4,9%, comparativ cu o creştere de 7,9% în trimestrul anterior și cu așteptările economiștilor de 5,2%.

Creșterea mai lentă decât așteptările a produsului intern brut reflectă o serie de cauze: măsurile factorilor de decizie politică de a reduce stimulul adoptat imediat după pandemie anul trecut, un control mai agresiv asupra sectorului tehnologic, a educației private și a sectorului imobiliar, inclusiv criza datoriilor grupului imobiliar Evergrande. Dezvoltatorul imobiliar China Evergrande Group ar putea să își achite în mod oficial datoriile offshore în această săptămână, stârnind astfel mai multă îngrijorare cu privire la faptul că sectorul imobiliar, care reprezintă până la 25% din PIB, ar putea trage întreaga economie într-o criză.

A doua cea mai mare economie din lume a înregistrat o revenire impresionantă în urma pandemiei, dar recuperarea pierde din viteză. Probleme, precum penuria de electricitate cauzată parțial de creșterea prețului la cărbune și de obiectivele energetice mai agresive și întreruperile din lanțul de aprovizionare cauzate de focarele de Covid-19, criza de semiconductori și blocajele din porturi, au susținut speculațiile potrivit cărora factorii de decizie politică ar putea anunța mai multe măsuri de stimulare în lunile următoare.

Colapsul gigantului imobiliar chinez Evergrande

Principala îngrijorare legată de gigantul sector imobiliar este posibilul faliment al Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator al țării, care se luptă cu datorii de 300 miliarde de dolari. A ratat deja trei termene de plată către investitorii străini, iar comercializarea acțiunilor sale la bursa din Hong Kong a fost suspendată începând cu 4 octombrie. Criza ar putea ajunge la un nou nivel în această săptămână, când expiră perioada de grație de 30 de zile după ce a ratat prima tranșă de rambursări – în valoare de 83,5 milioane de dolari – în septembrie.

Însă șeful Băncii Centrale a Chinei, Yi Gang, a declarat duminică că economia „merge bine”, deși se confruntă cu provocări precum riscurile de neplată în cazul anumitor firme din cauza „gestionării defectuoase”. Yi a spus că riscurile de neplată pentru unele firme și dificultățile operaționale în rândul băncilor mici și mijlocii se numără printre provocările cu care se confruntă economia Chinei și că autoritățile sunt atente „astfel încât să nu devină riscuri sistematice”.

Estimarea de creștere economică a Chinei este de 8% în acest an, a declarat Yi, prognoză care coincide cu cea a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. „Creșterea economică a fost încetinită puțin, dar traiectoria redresării economice rămâne neschimbată”, a spus el. Autoritățile vor încerca mai întâi să prevină răspândirea problemelor Evergrande la alte companii imobiliare pentru a evita un risc sistematic mai larg, a adăugat el.

author avatar
Andreea Vlad
873 afisari

1 COMENTARIU

  1. A propos care ritmul de dezvoltare al SUA, Franta, Germania, Anglia?
    Hai sa vedem o comparatic u vestitul Apus, sau si asta apune?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger