AcasăȘTIRI EXTERNEChina a deschis ilegal secții de poliție în Olanda. Europa, gură cască...

China a deschis ilegal secții de poliție în Olanda. Europa, gură cască în fața lui Xi Jinping

China a deschis ilegal secții de poliție în Olanda. Europa, gură cască în fața lui Xi Jinping / Foto: printscreen

China a deschis ilegal cel puțin două „secții de poliție” în Olanda începând din 2018, fără a informa guvernul din această țară, în încercarea de a exercita presiuni asupra disidenților chinezi.

Așa-numitele „stații de servicii” în străinătate oferă servicii diplomatice cetățenilor olandezi chinezi, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere – dar încearcă, de asemenea, să reducă la tăcere disidenții chinezi din Europa, au relatat mass-media din Olanda, citând o victimă chineză pe nume Wang Jingyu, informează Politico.

Avanposturi ale represiunii Beijingului

Wang le-a relatat jurnaliștilor olandezi povestea sa, spunând că a fugit în Olanda după ce a fost urmărit de poliție în China pentru că a criticat regimul lui Xi Jinping, pe rețelele de socializare.

El și prietena sa au primit azil în Olanda. Dar, odată ajuns aici, Wang a primit un telefon de la  secția de poliție chineză din Rotterdam să se prezinte. Când a ajuns, i s-a cerut „să se întoarcă în China pentru a-și rezolva problemele”, adăugând că ar trebui să se „gândească și la familia sa”.

„Aceste agenții sunt ilegale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de Externe, adăugând că guvernul va investiga și va lua „măsuri adecvate”.

În timp ce ambasada chineză a declarat presei că nu are cunoștință de existența „stațiilor” din Amsterdam și Rotterdam, mass-media olandeză indică rapoarte chinezești potrivit cărora un oficial de rang înalt al ambasadei a fost prezent la o întâlnire în care s-a discutat despre înființarea avanpostului din Amsterdam.

Site-urile guvernamentale chineze și platformele de știri au relatat că birourile sunt, de asemenea, destinate să faciliteze activitatea poliției chineze în străinătate și să adune informații. Acest lucru nu este permis. „Nu este o interferență dezirabilă dacă, în calitate de guvern străin, începi să dezvolți activități polițienești aici”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de Externe.

Zeci de „secții” în toată lumea

În iunie 2018, primul birou olandez a fost deschis la Amsterdam de către poliția din regiunea Lishui. La nivel mondial, China are acum cel puțin 46 de stații străine. Dintre acestea, biroul din Amsterdam a fost premiat anul trecut ca fiind unul dintre cele mai bune zece în cadrul unei alegeri interne. Secția de poliție este condusă de doi bărbați care au avut o carieră în poliția chineză înainte de a emigra în Olanda.

Dezvăluirile vin după ce o organizație spaniolă pentru drepturile omului – Safeguard Defenders – a publicat în septembrie un raport privind posturile de poliție chinezești din străinătate.

Potrivit raportului, autoritățile chineze au înființat o serie de „stații de servicii” ale poliției în străinătate pe cinci continente, dar mai ales în Europa. Acestea oferă servicii administrative, dar au fost, de asemenea, active în „activități polițienești secrete și ilegale”, a declarat organizația.

author avatar
Tudor Borcea