AcasăȘTIRI EXTERNEChina a depus o plângere la ONU împotriva sateliților lui Elon Musk....

China a depus o plângere la ONU împotriva sateliților lui Elon Musk. Apel la boicotarea mașinilor Tesla

China a depus o plângere la ONU împotriva sateliților lui Elon Musk. Apel la boicotarea mașinilor Tesla

China a cerut ONU să asigure un respect mai mare pentru Tratatul Spațial, între țările semnatare. În vizorul Beijingului: sateliții Starlink ai companiei SpaceX deținută de Elon Musk, pe care stația spațială chineză a trebuit să-i evite de două ori în 2021, „pentru a asigura siguranța și supraviețuirea astronauților pe orbită”.

La începutul acestei luni, China a depus o plângere la Biroul pentru Afaceri Spațiale al ONU, la Viena, după ce stația sa spațială, Tiangong, a fost nevoită de două ori să efectueze manevre de evitare pentru a împiedica ciocnirea cu doi dintre sateliții lui Elon Musk, acuzat de activități perturbatoare în spațiu.

1.900 de sateliți lansați până acum de Musk

China a acuzat marți Statele Unite de „amenințare gravă” la adresa siguranței astronauților săi, după ce doi sateliți ai miliardarului Elon Musk erau să intre în coliziune, potrivit Beijingului, cu stația sa spațială.

Doi sateliți Space X s-au apropiat periculos de stația spațială chineză, în vara și toamna lui 2021. „Din motive de siguranță, stația spațială chineză a implementat un program preventiv de evitare a coliziunilor, la 1 iulie și 21 octombrie 202”.

Trei astronauții chinezi se află în prezent la bordul stației Tianhe: au fost la bord și în timpul celei de-a doua manevre de evitare, ceea ce a complicat exercițiul. Aceste manevre au impact și asupra traiectoriei și altitudinii stației.

În plângerea sa, China îi cere secretarului general al ONU să le reamintească țărilor semnatare obligațiile care le revin în temeiul dreptului international spatial, potrivit articolului VI din Tratat.

„Am observat o creștere a numărului de riscuri de coliziune de la începutul implementării programului Starlink” , a comentat Jonathan McDowell, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian, din SUA, scrie Ouest-France.

În cadrul Starlink, SpaceX intenționează să lanseze aproape 12.000 de sateliți pentru a oferi acoperire internet în bandă largă în întreaga lume. Până acum, SpaceX a lansat peste 1.900 de sateliți, din care aproape 1.800 care sunt încă pe orbită.

China, piață crucială pentru Tesla

Pe măsură ce programul Starlink progresează, obstacolele se vor înmulți, iar odată cu ele și amenințările de coliziune. Astăzi, manevrele de evitare nu mai sunt rare din cauza numeroaselor resturi spațiale care reprezintă amenințări permanente pentru stațiile spațiale, inclusiv pentru Stația Spațială Internațională, care se mișcă regulat pentru a nu se ciocni cu ele.

SpaceX nu a comentat marți această informație, ceea ce i-a nemulțumit pe utilizatorii de internet chinezi. „Pregătiți-vă să boicotați Tesla”, a spus un utilizator al rețelei de socializare Weibo, sub un hashtag văzut de peste 87 de milioane de ori.

„Chinezii cumpără mașini Tesla, dându-i lui Musk bani pentru a lansa sateliț) și a-i arunca în stația spațială chineză”, a tunat un altul. Beijingul a acuzat marți Statele Unite că „nu și-au îndeplinit obligațiile internaționale” în spațiu, fără a-l numi pe nume cel mai bogat om din lume.

Elon Musk, care tocmai a fost votat personalitatea anului de revista americană Time, este binecunoscut în China pentru mașinile sale electrice Tesla. China este o piață crucială pentru multimiliardar.

Tesla vinde aproximativ un sfert din producția sa în China și are o fabrică în Shanghai. Cu toate acestea, producătorul auto a făcut obiectul unor critici în ultimele luni în urma accidentelor și preocupărilor legate de protecția datelor.

China a lansat anul acesta modulul principal al stației sale spațiale Tiangong („palatul ceresc”), a cărui construcție urmează să fie finalizată anul viitor. Două echipaje de trei astronauți s-au succedat din iunie.

author avatar
Tudor Borcea
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger