AcasăȘTIRI EXTERNEChina a băgat frica în America. Vizita democratei Nancy Pelosi în Taiwan,...

China a băgat frica în America. Vizita democratei Nancy Pelosi în Taiwan, „o idee nu foarte bună” / Ce anunț a făcut Biden

Joe Biden

Președintele Joe Biden a declarat miercuri că oficialii militari americani consideră că nu este „o idee bună” ca președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, să viziteze Taiwanul în acest moment.

Comentariile lui Biden, într-un schimb de replici cu reporterii, au venit la o zi după ce Ministerul chinez de Externe a declarat că va lua „măsuri hotărâte și puternice” în cazul în care Pelosi va respecta planurile anunțate de a vizita Taiwanul în următoarele săptămâni.

Beijing: „Vizita ar avea un impact grav în relațiile bilaterale”

„Ei bine, cred că armata la rândul ei crede că nu este o idee bună în acest moment”, a spus Biden ca răspuns la o întrebare despre presupusa călătorie a lui Pelosi.

Pelosi trebuia inițial să vină în vizită în aprilie, dar a fost nevoită să o amâne după ce a fost depistată cu Covid-19. Ea ar fi fost cel mai înalt parlamentar american de rang care ar fi vizitat aliatul apropiat al SUA, după Newt Gingrich, un republican, care vizitat Taiwanul în urmă cu 25 de ani, când era președintele Camerei Reprezentanților, scrie AP.

Biroul lui Pelosi a refuzat să comenteze, spunând că nu confirmă sau infirmă în avans călătoriile internaționale ale președintelui Camerei Deputaților, din cauza protocoalelor de securitate de lungă durată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijiang, a declarat că o astfel de vizită ar „submina grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, ar avea un impact grav asupra bazelor relațiilor dintre China și SUA și ar trimite un semnal foarte greșit forțelor de independență din Taiwan”.

Statele Unite au un angajament de lungă durată față de politica «O singură Chină», care recunoaște Beijingul ca fiind guvernul Chinei, dar permit relații informale și legături de apărare cu Taipei. În ultimii ani, China și-a intensificat provocările militare împotriva Taiwanului democratic și autoguvernat, încercând să intimideze insula  pentru a o determina să accepte cererile Beijingului de a se unifica cu partea continentală comunistă.

Președinții Joe Biden și Xi Jinping au divergențe și în ceea ce privește continuarea de către președintele rus Vladimir Putin a războiului său de aproape cinci luni împotriva Ucrainei. Biden a încercat să facă presiuni asupra chinezilor pentru a rezista în a oferi direct asistență economică sau militară Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea
893 afisari

2 COMENTARII

  1. POLITICA DE CACIALMA A AMERICII A INCEPUT SA-SI VADA ROADELE ,70 DE ANI DE CACIALMALE !!!.
    VA ESTE CLAR ACUM CINE-I LIDERUL ??????????????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger