AcasăȘTIRI EXTERNEChiar vine marea recesiune globală?

Chiar vine marea recesiune globală?

Parcă nu ne este dat să trăim bine. Odată cu sfârșitul pandemiei, economile au repornit. Apoi a venit războiul din Ucraina și criza energetică. După ce au început ca un murmur la începutul anului, avertismentele privind iminenta recesiune globală devin din ce în ce mai puternice pe zi ce trece.

Personalități de marcă, de la șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) la economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, au tras un semnal de alarmă cu privire la probabilitatea unei recesiuni globale.

Într-un sondaj publicat miercuri de Forumul Economic Mondial cu sediul în Elveția, șapte din 10 respondenți dintr-un eșantion de 22 de economiști de top din sectorul public și privat au declarat că sunt de părere că o recesiune globală este cel puțin probabilă în 2023.

Firma de cercetare economică Ned Davis Research, a crescut probabilitatea unei recesiuni globale anul viitor la 98,1%, cea mai mare de la criza financiară din 2008.

În timp ce războiul din Ucraina, politicile draconice Covid Zero ale Chinei și inflația galopantă întunecă perspectivele economice, investitorii sunt deosebit de îngrijorați de perspectiva ca Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii să majoreze ratele dobânzilor atât de agresiv încât cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune – luând cu ea o mare parte din restul lumii.

În ciuda speranței unei „aterizări ușoare” a economiei, președintele Fed, Jerome Powell, a recunoscut săptămâna trecută că oficialii băncii centrale „nu știu” dacă eforturile lor de a ține în frâu inflația vor duce la o recesiune sau cât de severă ar fi o recesiune.

„Cred că o situație similară s-ar aplica și în alte țări, dacă băncile centrale sunt forțate să crească dobânzile în mod agresiv și persistent, fie pentru a-și apăra moneda, fie pentru a controla inflația, atunci o recesiune este inevitabilă”, a declarat Pao-Lin Tien, profesor de economie la Universitatea George Washington, pentru Al Jazeera.

Germania, Italia și Regatul Unit, trei dintre cele mai mari economii ale Europei, sunt de așteptat să treacă printr-o recesiune îndelungată, în mare parte din cauza problemelor de aprovizionare cu energie, susține Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

OCDE se așteaptă ca zona euro să crească doar cu 0,3% în 2023, ceea ce indică faptul că multe dintre economiile blocului se vor afla în recesiune în perioadele anului.

Marți, Banca Mondială și-a redus prognoza economică pentru Asia-Pacific la 3,2%, față de 5% în aprilie, și a înjumătățit prognoza pentru China la 2,8%.

Campbell R. Harvey, pionier în utilizarea randamentelor pieței de obligațiuni din SUA pentru a prezice recesiunile, a spus că acțiunile Fed ar putea „împinge cu ușurință economia în recesiune – iar o recesiune ar fi foarte eficientă în reducerea inflației. ”

„Inflația este un fenomen global. Creșterile de inflație sunt adesea asociate cu recesiunile. Da, dacă SUA intră în recesiune, ar duce la o recesiune globală – mai ales având în vedere că Europa este probabil deja în recesiune.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
495 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger