AcasăȘTIRI EXTERNECharlie Hebdo publică caricaturi ale liderului suprem al Iranului. Teheran amenință: „Parisul...

Charlie Hebdo publică caricaturi ale liderului suprem al Iranului. Teheran amenință: „Parisul a ales calea greșită”

Charlie Hebdo publică caricaturi ale liderului suprem al Iranului. Teheran amenință: „Parisul a ales calea greșită” / Foto: printscreen

Iranul a avertizat, miercuri, Parisul că va reacționa la publicarea unor caricaturi „insultătoare” ale liderului suprem al republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, în revista satirică franceză Charlie Hebdo.

Săptămânalul satiric Charlie Hebdo a publicat mai devreme în cursul zilei zeci de caricaturi cu cea mai înaltă personalitate religioasă și politică a republicii islamice.

Franța „a ales calea greșită”

Caricaturile au fost selectate în cadrul unui concurs lansat în decembrie, în contextul protestelor din Iran, după moartea, la 16 septembrie, în arest, Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor din această țară.

„Actul jignitor și indecent al unei publicații franceze de a publica caricaturi împotriva autorității religioase și politice nu va rămâne fără un răspuns eficient și ferm”, a declarat pe Twitter ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian. „Nu vom permite guvernului francez să depășească măsura. Cu siguranță a ales calea greșită”, a adăugat el, scrie Ouest-France.

Charlie Hebdo anunțase în decembrie că „concursul internațional de realizare a unor caricaturi” ale lui Ali Khamenei are ca scop susținerea „iranienilor care luptă pentru libertatea lor”.

Autoritățile afirmă că sute de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost ucise și mii de persoane au fost arestate în ceea ce ele descriu în general drept „revolte”. Teheran acuză puterile străine și grupurile de opoziție că au provocat tulburări.

Charlie Hebdo a publicat caricaturile într-o ediție specială cu ocazia aniversării atacului ucigaș asupra redacției sale din Paris, la 7 ianuarie 2015. Crimele au fost comise de atacatori care au pretins că acționează în numele Al-Qaeda, ca răzbunare pentru decizia ziarului de a publica caricaturi cu profetul Mahomed.

Publicarea caricaturilor a provocat furie în țările musulmane, iar atacurile din 2015 au adus un val de susținere pentru revistă din întreaga lume.

author avatar
Tudor Borcea
536 afisari

8 COMENTARII

  1. ayatollahu ASTA e necinstit:
    -le-a inchis moscheile pe motiv aberant,”covid”.
    evident ca nu exista motiv
    aberant sau neaberant
    pentru inchiderea bisericilor,moscheilor,sinagogilor.

  2. Tocmai popo-kaka-satanistul de Macrou face caricaturi?pe cand o caricatura cu presedinteleMacrou care umbla cu morcovul in kur dupa care il scoate si-l suge sa-l spele de kakao
    Vive la KAKA-france….liberte-homosexualite-satanism….yupiiiiiii….vive le Belzebut-Makrou-KAKA-PIPI

    • Plus ca satanistii-masoni francezi au afaceri inclusiv cu ayatollahii dar prin intermediarii din Austria si Olanda
      Intrebati-l pe ARI BEN MENASHE…stie subiectul cu MAXWELL

  3. Bombardati Iranul. Inainte sa fabrice bomba atomica. Ca o sa ne o dea. Pe musulmani nu i intereseaza viata pe pamant. Ei au raiul lor..Covoare de bombe peate ei. Afara cu islamul din Europa.

  4. Astept cu nerabdare atacul final al Chinei asupra Taiwanului și al Rusiei asupra Ucrainei, și o ofensivă simultană a Rusiei, China, Coreea de Nord, Turcia, Iran, Serbia, Belarus și forța spațială secretă pentru a copleși toate forțele militare controlate de mafia khazară. Armele nucleare nu vor vor putea fi detonate în timpul acestui conflict.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger