AcasăȘTIRI EXTERNE"Charlie Hebdo" a născut un nou scandal între Turcia şi Franţa. De...

„Charlie Hebdo” a născut un nou scandal între Turcia şi Franţa. De ce colaboratorii de la Istanbul ai revistei riscă 4 ani de închisoare (FOTO+VIDEO)

Erdogan"Charlie Hebdo" a născut un nou scandal între Turcia şi Franţa. De ce colaboratorii de la Istanbul ai revistei riscă 4 ani de închisoare

Un procuror turc a cerut vineri pedepse de până la patru ani de închisoare împotriva a patru colaboratori ai săptămânalului satiric francez „Charlie Hebdo” pe care îi acuză că l-au „insultat” pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-o caricatură publicată anul trecut.

L-au înfăţişat pe Erdogan în chiloţi

Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, aşezat într-un fotoliu, ţinând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care strigă „Ooooh! Profetul!„.

Cei patru colaboratori puşi sub acuzare sunt caricaturista Alice Petit şi trei responsabili ai celebrului săptămânal, Gérard Biard, Julien Sérignac şi Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele Riss.

Turcii au considerat desenul „vulgar, obscen şi dezonorant”

Procurorul turc consideră că această caricatură „nu se încadrează în niciun fel în cadrul libertăţii de exprimare sau a presei”, calificând desenul de presă ca „vulgar, obscen şi dezonorant”.

Preşedintele Erdogan a denunţat un „atac ticălos” comis de nişte „nemernici”.

charlie-hebdo-erdogan
Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă aşezat într un fotoliu ţinând într o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură şi cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care strigă Ooooh Profetul

Acest scandal a venit în contextul unei crize diplomatice între Turcia şi Franţa, Recep Tayyip Erdogan acuzându-l în special pe omologul său francez, Emmanuel Macron, de „islamofobie” pentru că a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed.

 

author avatar
Andrei Ștefan