AcasăȘTIRI EXTERNECharles al III-lea, deja atacat de republicani în Marea Britanie / „Este...

Charles al III-lea, deja atacat de republicani în Marea Britanie / „Este doar o farsă”

Charles al III-lea, deja atacat de republicani în Marea Britanie / „Este doar o farsă” / Foto: Facebook

Republic, mișcarea antimonarhie din Marea Britanie intenționează să profite de sosirea pe tron a regelui Charles al III-lea pentru a-și relansa lupta împotriva instituției cărea i-a fost credincioasă o viață întreagă Elisabeta a II-a.

„Vor mai fi câteva luni până la încoronarea sa, iar aceasta va fi o oportunitate de a o dezbate și de a împinge ideile noastre mai departe. Charles este mult mai ușor de criticat și de pus sub semnul întrebării”, a declarat purtătorul de cuvânt al mișcării Republic, Graham Smith.

Proclamarea lui Charles, „un afront adus democrației”

El a calificat deja proclamarea de sâmbătă și accederea automată la tron drept un „afront la adresa democrației”. Deși Charles a devenit oficial rege după moartea reginei Elisabeta a II-a și a fost proclamat ca atare, sâmbătă, în fața unor demnitari, încoronarea publică va avea loc peste câteva luni.

În Marea Britanie, monarhia nu are puteri legislative, dar regele rămâne șeful statului. Smith a declarat că această putere ereditară înseamnă că familia regală nu este responsabilă pentru modul în care își folosește privilegiile sau își gestionează cheltuielile.

„Charles vine cu un bagaj greu și oamenii nu sunt la fel de atașați de el”, spune republicanul, adăugând că regina a fost un scut pentru năzbâtiile membrilor familiei sale, scrie Le Journal de Montreal.

Deși Charles al III-lea s-a bucurat de o revenire în popularitate în ultimii ani, divorțul său amar de Diana și infidelitățile sale i-au pătat reputația. Înainte de moartea mamei sale, poliția a promis, de asemenea, să investigheze donațiile făcute fundației sale de miliardari din Arabia Saudită în schimbul unor onoruri regale.

În primăvara acestui an, un sondaj Ipsos, preluat de diverse mass-media, a arătat că doar jumătate dintre britanici credeau că ar fi un rege bun. Mulți britanici care au venit sâmbătă la Palatul St James pentru proclamare au povestit despre angajamentele din trecut ale noului rege față de mediu.

„Este o farsă”, a spus Smith, menționând apropierea lui Charles al III-lea de bogăția petrolieră a Arabiei Saudite și stilul său de viață luxos, cu avioane private.

Iarna și inflația vor strica sărbătoarea

În ciuda doliului actual al națiunii, „marea majoritate a cetățenilor își văd în continuare de treburile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Republic. Cu toate că vineri magazinele Selfridges au fost închise pentru o zi, iar magazinele de lux Fortnum & Mason și-au închis vitrinele în urma morții reginei Elisabeta a II-a, capitala britanică este plină de activitate. Toate magazinele, restaurantele și localurile rămân deschise, deși unele îi onorează memoria cu un afiș, de exemplu.

Pentru Republic, iarna dificilă care se anunță, cu o inflație în creștere în Marea Britanie, va face ca fastul monarhiei să fie greu de digerat. Plecarea prințului Harry și a soției sale Meghan arată ce instituție „inflexibilă” este monarhia, potrivit lui Smith. Iar eșecurile prințului Andrew, care a plătit milioane de dolari unei femei care l-a acuzat de viol, ne amintesc de cele mai grave excese ale regalității, conchide el.

author avatar
Tudor Borcea
739 afisari

4 COMENTARII

  1. & Deci, acuma că „se joacă” Dracula contra Soroș , cu Charles la Londra, Iohannis zise că se revigorează imperialismul, contra globalismului, ?

  2. Ce sunt aia „republicani”??? Englezii nu stiu ce e aia republica nu exista cuvantul in dictionar.Dar e posibil sa faca o tranzitie de la lux la flux-reflux….vezi ce e in Pakistan acum de exemplu….e valabil si pentru altii.Apa e foarte fluida….se tot misca

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger