AcasăȘTIRI EXTERNECertificate Covid pentru prostime, liber pentru chefurile deputaților

Certificate Covid pentru prostime, liber pentru chefurile deputaților

Certificate Covid pentru prostime, liber pentru chefurile deputaților

În timp ce publicul este exclus din parlamentul britanic, pe fondul pandemiei, sau admis doar în tururi pre-rezervate, unii deputați au denunțat autorizarea altor evenimente în palatul Westminster, inclusiv cele plătite și fără restricții sanitare.

Parlamentarii și militanții pentru transparență spun că cetățenii sunt „excluși” din parlamentul Marii Britanii la mai bine de șase săptămâni după ce majoritatea restricțiilor legate de coronavirus la palatal Westminster au suspendate, chiar și petrecerile fiind autorizate să se reia.

Recepțiile și bancheturile lobbyștilor

În prezent, membrilor publicului nu li se permite să intre în parlament decât dacă sunt însoțiți de un deputat sau au aranjat un tur pre-rezervat, majoritatea acestora fiind contra o taxă. Cei care nu au permis nu pot observa dezbaterile din Camera Comunelor din galeria publică sau nu pot participa la audierile unei comisii restrânse.

Un responsabil parlamentar a subliniat că interzicerea accesului public deschis rămâne, în ciuda faptului că recepțiile și bancheturile organizate de lobbyiști și organizații de caritate pot avea loc în palatul Westminster.

„Vedem ceremonii de decernare a premiilor cu 80 de persoane, fără mască, cu persoane aleatorii, dar jurnaliștii care nu dețin permis sanitar nu pot intra”, au spus cei care militează pentru transparență. „Parlamentul nu ar trebui să fie o afacere de partid- este vorba de transparență și democrație”.

„Dacă oamenii plătesc…”

Deputatul laburist și președintele comisiei pentru standarde a Camerei Comunelor, Chris Bryant, a declarat pentru Politico că sistemul este „nebunesc” și a sugerat că autoritățile parlamentare ar putea face din dubla vaccinare sau dovada unui test negativ o condiție de intrare.

Un conservator de rang înalt a spus: „Putem avea până la șase invitați pentru întâlniri, dar dacă oamenii plătesc pentru banchet, nu există o limită – sau o limită foarte mare”.

La începutul pandemiei, frecventarea fizică a parlamentului a fost limitată și parlamentarilor li s-a permis să participe virtual, dar aceste măsuri au fost ridicate în vară. Acum nu există o limită a numărului de deputați care pot sta în hemiciclu și nici o obligație de a purta măști, situație care a atras crtitici pe măsură ce Marea Britanie se luptă cu un număr tot mai mare de cazuri de Covid-19.

Ruth Smeeth, o fostă parlamentară laburistă, care acum conduce grupul de campanie Index on Censorship, a spus că se teme de o „derivă involuntară către un sistem cu două căi, care exclude publicul de la procedurile parlamentare la care a avut acces anterior”.

În timp ce a recunoscut provocările de a îndeplini orientările privind sănătatea publică, Smeeth a avertizat că „se poate dezvolta un deficit democratic” permițând „celor care pot obține accesul prin canale formale, beneficiind de un acces refuzat publicului în general”.

 

author avatar
Tudor Borcea
688 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger