AcasăȘTIRI EXTERNECernobîlul romano-catolicismului în Franța. Peste 216.000 de victime ale abuzurilor sexuale ale...

Cernobîlul romano-catolicismului în Franța. Peste 216.000 de victime ale abuzurilor sexuale ale preoților

Cernobîlul romano-catolicismului în Franța. Peste 216.000 de victime ale abuzurilor sexuale ale preoților

Raportul Sauvé”, care are efectul unui seism în Franța, estimează că numărul minorilor victime ale agresiunii sexuale în cadrul Bisericii Catolice se ridică la 216.000, în perioada 1950-2020, potrivit concluziilor făcute publice marți, 5 octombrie. Papa Francisc și-a exprimat „imensa durere”.

Cifre copleșitoare pentru opinia publică. Raportul Sauve estimează că 216.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani au fost supuse violenței sau agresiunilor sexuale în timpul când erau minore de către clerici sau religioși catolici din Franța, din 1950 până în 2020.

Papa: „O realitate îngrozitoare”

Numărul victimelor crește la „330.000 dacă adăugăm agresori laici care lucrează în instituțiile Bisericii Catolice” (capelanii, profesori în școlile catolice, mișcări de tineret), a adăugat Jean-Marc Sauvé, autorul raportului,  făcând publice în fața presei concluziile comisiei pe care o conduce, Comisia independentă pentru abuzurile sexuale în Biserică (Ciase).

Papa Francisc și-a exprimat „imensa durere” după publicarea raportului. „Gândurile sale se adresează în primul rând victimelor, cu o imensă durere pentru rănile lor și recunoștință pentru curajul lor de a denunța. De asemenea, se îndreaptă către Biserica Franței, astfel încât, devenind conștientă de această realitate îngrozitoare (. ..) ea poate întreprinde calea redempțiunii”,  a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.

Între 2.900 și 3.200 de pedofili

În raportul său de 2.500 de pagini pregătit de doi ani și jumătate, pe baza analizei a numeroase documente și studii, Ciase menționează, de asemenea, o evaluare a numărului de pedofili din Biserică în această perioadă între 2 900 și 3.200.

„Aceste cifre sunt mult mai mult decât îngrijorătoare, sunt copleșitoare și în niciun caz nu pot rămâne fără urmări”, a comentat Jean-Marc Sauvé, scrie France 24.

„Victimele nu au fost crezute”

În plus, Comisia Sauvé demonstrează și complicitatea ierarhiei catolice și „indiferența sa crudă”, potrivit președintelui său, de a acoperi aceste abuzuri, pentru a evita scandalul, cel puțin până la începutul anilor 2000 și primele măsuri adoptate de Comisia Episcopilor din Franța (CEF).

Din 1950 până în anii 2000, „victimele nu au fost crezute, audiate, se consideră că au contribuit mai mult sau mai puțin la ceea ce li s-a întâmplat”, a adăugat Jean-Marc Sauvé.

Agresiuni și sub semnul incestului

Ciase aruncă lumină asupra naturii sistemice a acestor abuzuri perpetuate în Biserică de către preoți și religioși care au abuzat de autoritatea lor. Aceste agresiuni poartă și semnul incestului, agravând și mai mult trauma suferită de victime, acești criminali fiind numiți „tați” sau „frați”, scrie Slate.

Aceste atacuri au fost astfel comise și cu conivența sistemului de justiție, dar și a rudelor victimelor, adesea neîncrezătoare, precum și a comunităților care nu au văzut sau au vrut să vadă. Există și astăzi, în ciuda dezvăluirilor și a acestui raport, o negare a realității în rândul unora dintre credincioși.

Creată și finanțată de Conferința Episcopilor din Franța (CEF) și de Conferința bărbaților și femeilor religioși din Franța (Corref) în noiembrie 2018, comisia Ciase este alcătuită din 22 de membri, juriști, psihologi, istorici, teologi, etc. Au putut asculta victime și experți timp de doi ani și jumătate și au studiat arhivele multor eparhii din Franța.

author avatar
Tudor Borcea