AcasăȘTIRI EXTERNECerealele ucrainene, interzise în Polonia! Vor ajunge în România?! / Fermierii polonezi...

Cerealele ucrainene, interzise în Polonia! Vor ajunge în România?! / Fermierii polonezi sunt furioși

cereale

Cerealele ucrainene nu mai sunt primite în Polonia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, Piotr Müller, a anunţat că acestea vor fi transportate prin Polonia către țări terțe fără a fi descărcate pe teritoriul polonez.

Anunțul vine la câteva zile după întâlnirea președintelui ucrainean VOlodimir Zelenski cu premierul polonez, care au discutat despre criza cerealelor.

Cerealele ucrainene doar vor tranzita Polonia

„Ne vom asigura că acest export are loc în așa fel încât să ajungă direct în țări terțe, fără a descărca marfa în Polonia”, a subliniat Piotr Müller.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, transmite Reuters.

Între timp, ministrul agriculturii polonez, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor.

Şefii de guvern din cinci ţări UE (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) i-au scris vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene.

Ei au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

author avatar
Andreea Vlad