AcasăȘTIRI EXTERNECentralele nucleare din Europa și America, în pericol! Experții spun că Rusia...

Centralele nucleare din Europa și America, în pericol! Experții spun că Rusia are forța să le scoată din funcțiune

Centralele nucleare din Europa și America, în pericol! Experții spun că Rusia are forța să le scoată din funcțiune / Foto: Facebook

Impactul cu care se confruntă țările aliate din Vest din cauza dominației Moscovei asupra piețelor globale de petrol și gaze naturale este real și dătător de multe bătăi de cap. Și, colac peste pupăză, a mai apărut o alertă de risc energetic: cota ridicată a Rusiei pe piața mondială a energiei nucleare!

Liderii occidentali trebuie să ia în considerare imediat expunerea lor la exporturile nucleare rusești și să vină cu soluții pentru a le reduce.

În caz contar, riscă să se confrunte cu un alt „duș” energetic oferit de Putin.

Dependența de reactoarele rusești

Există mai multe segmente ale lanțului valoric nuclear comercial în care un furnizor rus ar putea avea un impact asupra disponibilității unui reactor în Occident pentru a furniza energie.

În cazul combustibilului nuclear, acestea includ extracția uraniului, conversia, îmbogățirea și fabricarea combustibilului. În cazul reactoarelor existente proiectate de  Rusia, acestea includ furnizarea de piese de schimb și servicii unice ale producătorilor de echipamente originale, scrie The Hill.

Rusia deține o cotă de piață semnificativă în multe dintre aceste părți ale lanțului de aprovizionare nucleară prin intermediul companiei de stat Rosatom. Din acest motiv, diferite țări din întreaga lume se află într-o situație extrem de dificilă și pe lista scurtă sunt chiar și SUA.

America dorește să renunțe la achiziționarea de energie nucleară de la Rosatom, dar este conștientă că se bazează foarte multe pe serviciile și materialele rusești pentru a-și exploata reactoarele nucleare care produc energie.

Mai multe țări aliate ale SUA au reactoare rusești în funcțiune sau în construcție, inclusiv Finlanda, Republica Cehă, Turcia și Ucraina.

În plin război în Ucraina, aceste țări pornite pe impus sancțiuni realizează că sunt supuse unui risc uriaș – reactoarele lor nucleare pot avea dificultăți de funcționare sau chiar întreruperi dacă Rusia nu mai exportă materie primă, echipamente și servicii de întreținere!

Îmbogățirea uraniului, la mâna Moscovei

Problema cea mai critică este lanțul de aprovizionare cu uraniu combustibil.

Rusia controlează 40% din piața globală de conversie a uraniului, unde oxidul de uraniu este transformat în hexafluorură de uraniu (o formă gazoasă necesară pentru procesul de îmbogățire). Uraniul natural are un conținut de izotopi de uraniu-235 de 0,7 %, iar procesul de îmbogățire crește conținutul de U-235 până la procentul de 3-5 %, necesar pentru funcționarea reactoarelor nucleare.

Iar Rusia deține 46% din capacitatea de îmbogățire a uraniului! Marea majoritate a celor 439 de reactoare din întreaga lume au nevoie de combustibil de uraniu îmbogățit, inclusiv toate reactoarele din America (chiar și cele militare, din „flota” Pentagonului!).

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar sista livrările

Realitatea crudă este că, dacă Rusia ar opri livrarea de uraniu îmbogățit către companiile energetice americane, asta ar avea un impact imediat asupra funcționării reactoarelor nucleare. Iar impactul s-ar întinde până la finalul anului 2023!

Mai departe, s-ar ajunge la întreruperea funcționării reactoarelor nucleare. Și, cum energia nucleară reprezintă peste 20% din capacitatea de producție a SUA, prețurile la electricitate ar exploda la un nivel niciodată atins în istorie! Este posibil ca în unele regiuni să nu existe nici măcar suficientă energie electrică pentru alimenta gospodăriile civile!

Războiul din Ucraina este departe de a se fi încheiat și nu-i exclus ca Rusia să folosească drept armă energia, lovind în dușmanii din Occident.

author avatar
Tudor Borcea
620 afisari

5 COMENTARII

  1. Sanctiuni contra sanctiuni,numai ca noi suportam sanctiunile contra Rusiei si sanctiunile Rusiei contra occidentului.Avantaj Rusia,perdant occidentul pe toate planurile.Halal oameni politici avem.

  2. Satana este un GOLAN poponar si perves dar prost gramada.

    Slugile lui din: NATO, mUE, ONU, OMS, alte ZOI, sunt niste retardati poponari, incultzi si analfabeti functionali, de care Satana se va lipsi cat de curand dupa ce i-a folosit, dandu-i pe mana Curtzii Martziale sa fie SPANZURATZI !

    Asa de IDIOTI sunt toti acesti retardati incat nu au luat in calcul implicatiile asa-ziselor sanctiuni aplicate Rusiei pentru a incerca sa-i salveze pe khazarii nazisti ai Poponarului Zelensky, si pentru a salva cele 31 de laboratoare de arme biologice ale CIA, Mossad, mUE si NATO.
    Si pentru a nu fi salvatzi cei peste 35 de mii de copii rapitzi de traficantii de copii ai lui Poponel Zelensky, copii pregatitzi pentru satanistii din SUA, UK, etc, unde urmau sa fie violati si mancati la propriu de khazari si de lickelele de la Hollywood.
    Deja multzi khazari si multe lichele au fost spanzurate pentru pedofilie, canibalism si crime impotriva umanitatii.
    Urmeaza strangerea zoilor care raspund la comanda reptilienilor Rockefeller si Rothschild ( sefii de state, guvernele criminale si parlamentele crimnale ) si mascarada se va incheia pana in Octombrie.
    Occidentul o va lua prin guritza cu toate: petrol, gaze, energie nucleara, minereuri, produse alimentare de baza, etc, pentru ca urmeaza ca sanciunile sa-si faca efectul si Rusia sa nu mai exporte nimic catre satanisti.
    Exista suficienta piata de desfacere in China si India, incat Rusia nici nu va simti ca nu exporta in mUE si SUA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger