Cauta

Celălalt exod al afganilor: “Toată lumea vrea să părăsească iadul ăsta”

Pe măsură ce se termină spectaculosul transport aerian care a expulzat peste 110.000 de oameni din  Kabul de la mijlocul lunii august, continuă un alt exod: cel al zecilor de mii de afgani care se tem de revenirea talibanilor la putere și își fac propriul drum spre granița cu Pakistanul.

Orasul Chaman (120.000 de locuitori) a fost scena  unui flux neîntrerupt de la mijlocul lunii august. Postul de frontieră Spin Boldak / Chaman este singurul deschis aproape continuu între cele două țări.

Din 2017, Pakistanul a ridicat un gard din plasă de sârmă ghimpată cu o  înălțime de 4 metri pe cei 2.700 km ai liniei Durand care delimitează cele două țări.

“Domnește frica”

Naïb Khan, în vârstă de 25 de ani, a sosit din Kabul după trei nopți nedormite. Pentru a-și finanța călătoria, și-a vândut tot din casă. „Toată lumea vrea să părăsească iadul ăsta. Așa este acum Afganistanul. Ne este frică de talibani, domnește frica. Toată lumea crede că va fi un război civil”, a declarat el pentru The Guardian.

Această teamă s-a dublat după recentele atentate din apropierea aeroportului din Kabul, unde, la rândul lor, mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare.

La postul de frontieră cu Pakistanul, mulți oameni sosesc pe jos, epuizați de căldură și praf. “Pentru copiii mei, nu am altă șansă decât să plec”, spune Daiz Mohammad, în vârstă de șaizeci de ani,  venit din provincia  Nangarhar (nord-est). Bărbatul își părăsește țara împreună cu cinsprezece membri ai familiei sale.

Tabere de refugiați

Guvernul din Islamabad a anunțat la începutul lunii august că nu poate primi mai mulți refugiați din Afganistan. Pakistanul deja găzduiește 1,4 milioane – mulți dintre ei au venit după invazia Uniunii Sovietice în Afganistan(1979). Numărul lor poate să fie dublu, dacă se iau în considerare persoanele neînregistgrate de către Înaltul Comisar pentru Refugiați al ONU.

Afganii pot totuși să treacă granița. Cel puțin cei cu un document de identitate, un permis de ședere în Pakistan sau care au nevoie de servicii medicale.

Acesta este cazul lui Sher Ahmad, care a sosit în urmă cu zece zile din Herat, marele oraș din vestul Afganistanului, pentru a solicita tratament pentru fratele său tânăr care suferă de probleme neurologice.

“Nu mai sunt medici. Au dispărut cu toții”,  a declarat el pentru canalul Al Jazeera.  Pentru ceilalți, contrabandiștii aranjează trecerea graniței. Potrivit autorităților locale, numărul traversărilor a crescut de la 6.000 pe zi în mod normal la 15.000-20.000.

Confruntat cu această situație, guvernul provincial din Baluchistan (sud-vestul Pakistanului) a cerut ONU și ONG-urilor să stabilească tabere de refugiați, pe care le ar dori să fie temporare.

Ultimele stiri

  • Alertă la o clinică de pediatrie din Cluj-Napoca, în urma izbucnirii unui incendiu. Zeci de copii și părinți, evacuați
  • Emmanuel Macron, hotărât să-l enerveze pe Vladimir Putin! Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage şi îi va instrui piloţii
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Poza Zilei
  • Horoscop 7 iunie 2024 – Uitați de problemele vechi
  • Pe Ciolacu nu l-au mulțumit nici Băsescu nici Iohannis
  • „Este exclus ca PSD să nu aibă un candidat la prezidențiale”, declară Ciolacu
  • Ciolacu: „România a fost o țară de tranzit pentru droguri. Acum drogurile sunt lăsate și în țară”
  • Ciucă: „PNL va avea propriul candidat la prezidențiale”
  • Biden promite că Ucraina nu va folosi arme americane pentru a ataca Moscova
  • Exit mobile version