AcasăȘTIRI EXTERNECelălalt exod al afganilor: “Toată lumea vrea să părăsească iadul ăsta”

Celălalt exod al afganilor: “Toată lumea vrea să părăsească iadul ăsta”

Pe măsură ce se termină spectaculosul transport aerian care a expulzat peste 110.000 de oameni din  Kabul de la mijlocul lunii august, continuă un alt exod: cel al zecilor de mii de afgani care se tem de revenirea talibanilor la putere și își fac propriul drum spre granița cu Pakistanul.

Orasul Chaman (120.000 de locuitori) a fost scena  unui flux neîntrerupt de la mijlocul lunii august. Postul de frontieră Spin Boldak / Chaman este singurul deschis aproape continuu între cele două țări.

Din 2017, Pakistanul a ridicat un gard din plasă de sârmă ghimpată cu o  înălțime de 4 metri pe cei 2.700 km ai liniei Durand care delimitează cele două țări.

“Domnește frica”

Naïb Khan, în vârstă de 25 de ani, a sosit din Kabul după trei nopți nedormite. Pentru a-și finanța călătoria, și-a vândut tot din casă. „Toată lumea vrea să părăsească iadul ăsta. Așa este acum Afganistanul. Ne este frică de talibani, domnește frica. Toată lumea crede că va fi un război civil”, a declarat el pentru The Guardian.

Această teamă s-a dublat după recentele atentate din apropierea aeroportului din Kabul, unde, la rândul lor, mii de cetăţeni afgani sunt aglomeraţi în încercarea de a părăsi ţara înaintea încheierii operaţiunilor internaţionale de evacuare.

La postul de frontieră cu Pakistanul, mulți oameni sosesc pe jos, epuizați de căldură și praf. “Pentru copiii mei, nu am altă șansă decât să plec”, spune Daiz Mohammad, în vârstă de șaizeci de ani,  venit din provincia  Nangarhar (nord-est). Bărbatul își părăsește țara împreună cu cinsprezece membri ai familiei sale.

Tabere de refugiați

Guvernul din Islamabad a anunțat la începutul lunii august că nu poate primi mai mulți refugiați din Afganistan. Pakistanul deja găzduiește 1,4 milioane – mulți dintre ei au venit după invazia Uniunii Sovietice în Afganistan(1979). Numărul lor poate să fie dublu, dacă se iau în considerare persoanele neînregistgrate de către Înaltul Comisar pentru Refugiați al ONU.

Afganii pot totuși să treacă granița. Cel puțin cei cu un document de identitate, un permis de ședere în Pakistan sau care au nevoie de servicii medicale.

Acesta este cazul lui Sher Ahmad, care a sosit în urmă cu zece zile din Herat, marele oraș din vestul Afganistanului, pentru a solicita tratament pentru fratele său tânăr care suferă de probleme neurologice.

“Nu mai sunt medici. Au dispărut cu toții”,  a declarat el pentru canalul Al Jazeera.  Pentru ceilalți, contrabandiștii aranjează trecerea graniței. Potrivit autorităților locale, numărul traversărilor a crescut de la 6.000 pe zi în mod normal la 15.000-20.000.

Confruntat cu această situație, guvernul provincial din Baluchistan (sud-vestul Pakistanului) a cerut ONU și ONG-urilor să stabilească tabere de refugiați, pe care le ar dori să fie temporare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
373 afisari

4 COMENTARII

  1. Romania nu e datoare sa-i primeasca. Cine sa lupte pt tara lor? Eu, mama, Romania, americanii? Ei sunt in masura sa se destepte sa ia arma in mana si sa lupte pt independenta si suveranitatea tarii lor. De maine o sa fie liberi. Nato si Sua pleaca. Stiu ei ce sa faca cu libertatea lor?

  2. Si la noi sa stiti erau tatari care ne sãgetau sau huni care ne sfartecau si violau femeile sau turci ce ne decapitau ori fanari care ne tradau or rusi care ne torturau. Dar ne-am organizat in paduri si ne-am luat la tranta cu ei. Nu inteleg asta cu plec in Germania imi las tara ca afganu si sirianu.

  3. Da de ce sa fuga din tara lor? Vor in Romania sa vina toti? sau in Europa? le place munca la vreunul? Stati bă-n țara voastra cum și noi stam majoritatea și n-am plecat in pribegie nicaieri. În schimb vin muiștii din ,,diaspora” și voteaza sa ne conduca cîțu cu ludovic orban, și usereu! Adica ei care traiesc aiurea-n lume voteaza cine sa ma conduca pe mine la mine-n țara!! Pe noi care stam aici nu pe ei in ce țări sint!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger