AcasăȘTIRI EXTERNECel puțin 83 de morți în SUA. Un oraș, ras de pe...

Cel puțin 83 de morți în SUA. Un oraș, ras de pe hartă. Joe Biden deplânge o „tragedie inimaginabilă” (FOTO/VIDEO)

Cel puțin 83 de morți în SUA. Un oraș, ras de pe hartă. Joe Biden deplânge o „tragedie inimaginabilă” (FOTO/VIDEO)

Cel puțin 83 de morți, case și afaceri distruse, familii traumatizate și pagube colosale. Bilanțul provizoriu a fost devastator în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce o serie de tornate de o violență incredibilă a devastat centrul și sudul SUA.

Președintele american Joe Biden a deplâns „una dintre cele mai grave serii de tornade” din istoria SUA, numind ravagiile provocate o „tragedie de neimaginat”.

Jeff Bezos: Suntem zdrobiți

În total, cel puțin 83 de decese au fost înregistrate în cinci state.

În Illinois, cel puțin șase persoane au murit după prăbușirea unui depozit Amazon, a anunțat șeful pompierilor din Edwardsville, precizând că partea de salvare a operațiunilor s-a încheiat acum, lăsând loc pentru recuperarea victimelor.

„Suntem zdrobiți de pierderea colegilor noștri de acolo, iar inimile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile lor și de cei dragi”, a declarat șeful Amazon, Jeff Bezos, pe Twitter.

Până la o sută de angajați ai gigantului de retail au lucrat noaptea pentru a procesa comenzi înainte de sezonul sărbătorilor.

Tennessee a înregistrat patru morți, două persoane au murit în Arkansas, în timp ce cel puțin un deces este raportat în Missouri.

Mayfield, ground zero

Dar statul Kentucky, în centrul-estul țării, a plătit cel mai mare preț după trecerea acestui fenomen meteorologic violent care afectează în special imensele câmpii americane.

După ce a anunțat „cel puțin 70 de morți” în statul său, guvernatorul Andy Beshear a spus că se așteaptă ca numărul deceselor să crească la 100 și chiar peste.

„Devastarea este incomparabilă cu tot ce am văzut în viața mea și mă chinui să găsesc cuvintele pentru a o descrie”, a adăugat el.

Dezastrul reprezintă „cea mai gravă, mai devastatoare și mai mortală tornadă din istoria Kentucky”, a spus oficialul.

Mayfield, un oraș de 10.000 de locuitori, a fost în epicentrul dezastrului. Centrul orașului orașului arată „ca o grămadă de chibrituri”, a declarat primarul Kathy O’Nan pentru CNN. Văzut de sus, orașul arată ca după bombardament.

Tornadele au parcurs 400 km

Canalele americane au filmat trecerea tornadelor: coloane negre care măturau pământul, iluminate de fulgere intermitente. Aproximativ treizeci dintre aceste furtuni au lovit Statele Unite vineri seara și sâmbătă dimineața.

Una dintre tornade a parcurs peste 400 de km, potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS), în timp ce în medie acestea nu depășesc mai mult de 6 km distanță, scrie AFP.

După ce a deplâns bilanțul așteptat al tornadelor, Joe Biden a subliniat că fenomenele meteorologice au fost „mai intense” odată cu încălzirea globală, fără a stabili însă o legătură directă cauzală între schimbările climatice și dezastrul care a îndoliat țara.

 

author avatar
Tudor Borcea
400 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger