AcasăȘTIRI EXTERNECel puțin 18 copii au murit. Oroare la un centru de arte...

Cel puțin 18 copii au murit. Oroare la un centru de arte marțiale din China

Cel puțin 18 copii au murit. Oroare la un centru de arte marțiale din China

Provincia Henan găzduiește o serie de școli de arte marțiale, dintre care multe sunt situate lângă Templul Shaolin, renumit pentru călugării săi luptători.

18 persoane și-au pierdut viața și 16 au fost rănite în noaptea de joi spre vineri, 25 iunie, într-un incendiu la o școală de arte marțiale din centrul Chinei, al cărei director a fost deja  arestat.

Media locală precizază că victimele sunt elevi de școală, cu vârste cuprinse între șase și 16 ani. Sinistrul s-a declanșat noaptea când 34 de rezidenți erau prezenți la primul etaj al școlii, situată în provincia Henan, potrivit oficialilor intervievați de site-ul Beijing Toutiao News.

Patru răniți, în stare gravă

Dintre răniți, duși la spital, patru se află în stare gravă. Un medic a asigurat că „se face totul” pentru a-i salva, potrivit aceleiași surse, scrie Ouest-France.

Directorul școlii a fost arestat, potrivit unui comunicat al districtului Zhecheng, unde se află școala (la aproximativ 700 km sud de Beijing). Autoritățile au declarat vineri dimineață că focul a fost stins.

Tragedia a generat o mare emoție pe rețelele sociale, internauții cerând consolidarea standardelor de siguranță împotriva incendiilor.

Ea amintește de un alt incendiu ucigaș, care a avut loc cu 20 de ani în urmă, în iunie 2001, la Nanchang (centru), într-un internat, unde 13 copii mici au murit asfixiați după ce aparatele împotriva țânțarilor au luat foc.

„Lecție profundă”, pentru tovarăși

Incendiul de vineri a avut loc în timp ce guvernul chinez întărește măsurile de securitate globale înainte de sărbătorile centenare ale Partidului Comunist Chinez, la 1 iulie.

În urma mai multor accidente miniere, autoritățile au suspendat munca în minele de cărbune din mai multe provincii, inclusiv în Henan, a treia cea mai mare provincie din China, cu o populație de aproape 100 de milioane de locuitori.

Secretarul de partid al provinciei, Lou Yangsheng, a declarat că tragedia este „o lecție profundă” pentru autoritățile locale din Henan, care trebuie să se asigure că riscurile sunt eliminate.

Provincia Henan găzduiește o serie de școli de arte marțiale, dintre care multe sunt situate lângă Templul Shaolin, renumit pentru călugării săi luptători.

 

author avatar
Tudor Borcea