AcasăȘTIRI EXTERNECel puțin 17 morți, un copil luat de ape. Stare de urgență...

Cel puțin 17 morți, un copil luat de ape. Stare de urgență în California, furtunile fac ravagii – VIDEO

Cel puțin 17 morți, un copil luat de ape. Stare de urgență în California, furtunile fac ravagii - VIDEO / Foto: printscreen

Ploile torențiale au continuat să lovească, marți, California, unde furtunile succesive au ucis deja 17 persoane, au provocat dispariția un copil de cinci ani și au determinat autoritățile să ordone evacuări în multe zone.

 

Ploile torențiale din California din ultimele două zile, care s-au abătut pe un teren deja îmbibat cu apă, au provocat întreruperi de energie electrică pe scară largă, inundații, au dezrădăcinat copaci și au tăiat drumuri importante, iar unii automobiliști au fost măturați de ape.

110.000 de locuințe fără curent

Furtunile repetate din vestul statului american au provocat moartea a 17 californieni în ultimele săptămâni, „mai mult decât incendiile din ultimii doi an”, a anunțat biroul guvernatorului Gavin Newsom într-un comunicat. Newsom a declarat că cel puțin 34.000 de persoane au fost rugate să își părăsească locuințele.

„Încă nu am ieșit din impas. Ne așteptăm ca furtunile să continue cel puțin până pe 18 ianuarie”, a declarat el reporterilor. „În acest moment avem 17 decese confirmate. Subliniez acest lucru într-un mod tragic, deoarece doar aceste decese sunt confirmate”.

În Paso Robles, un orășel aflat la jumătatea distanței dintre Los Angeles și San Francisco, un băiat de 5 ani a fost luat de ape, luni și a rămas dispărut, potrivit unui comunicat al șerifului. Inundația a blocat mașina în care se afla împreună cu mama sa, care a fost salvată de un vecin. Autoritățile au fost nevoite să suspende căutările după-amiază din cauza vremii, scrie Le Point.

În Bakersfield, în partea centrală a statului, două persoane au murit după ce un copac a căzut pe șosea, peste mașina lor, potrivit Los Angeles Times. Marți, aproximativ 110.000 de locuințe și magazine au rămas fără curent electric, potrivit site-ului specializat PowerOutage.

„Asalt fără sfârșit”

Potrivit serviciului meteorologic (NWS), după un scurt răgaz marți seară, o nouă furtună va lovi California miercuri, fiind așteptată o ploaie sevară în nordul statului.

California se confruntă în prezent cu „o avalanșă nesfârșită de râuri atmosferice”, nemaiîntâlnită din 2005, potrivit NWS. Aceste „râuri ale cerului”, care se formează din vapori de apă la tropice și care se deplasează pentru a lăsa ploi torențiale pe coasta de vest a SUA, sunt rareori atât de frecvente.

La nord de Los Angeles, în apropiere de Santa Barbara, comunitatea de coastă Montecito, un loc frecventat de celebrități unde locuiesc prințul Harry și Meghan Markle, a fost sub incidența unui ordin de evacuare luni, care s-a încheiat marți la mijlocul după-amiezii.

Această enclavă de lux, unde actrița Jennifer Aniston și prezentatoarea TV Oprah Winfrey dețin vile luxoase, este un microcosmos al extremelor la care este supusă California, greu încercată de secetă de două decenii. În urmă cu cinci ani, un incendiu masiv a devastat munții din jurul Montecito. Prin urmare, lipsa de vegetație îl face foarte vulnerabil la alunecările de teren. În ianuarie 2018, alunecările de teren provocate de ploile abundente au ucis 23 de persoane.

Alte zone au făcut obiectul unor ordine de evacuare din partea autorităților, cum ar fi în comitatul Santa Cruz, în apropiere de San Francisco, unde un dig a fost distrus săptămâna trecută.

Evenimente extreme și încălzirea globală

Deși este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni în serie și schimbările climatice, oamenii de știință explică în mod regulat că încălzirea crește frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme. Furtuna de săptămâna trecută a lăsat deja fără curent zeci de mii de oameni, a provocat inundații puternice și a declanșat alunecări de teren. A venit la doar câteva zile după un alt potop de ploi în ajunul Anului Nou.

Precipitațiile excepționale din ultimele zile au depășit deja media anuală a precipitațiilor în mai multe regiuni. Cu toate acestea, ele nu vor fi suficiente pentru a reface rezervele de apă ale Californiei. Potrivit experților, ar fi nevoie de mai multe ierni cu precipitații peste nivelul normal pentru a compensa seceta din ultimii ani.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa moara mai mulți copii americani și Californiei ca tot America este ca cât rau au făcut în lumea asta și cu rusii și ucrainenii tot americanul e vinovat fute mas în inima lui și FBI și SRI etc sai fut în gura și tot neamul lor sa moara toți ca au invadat planeta peste tot și numai nenorociri fac sa moara nu 17 milioane de americani și sa moara aia tineri nu aia bătrâni

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger