AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO & FOTO // Cel puțin 1.800 de morți în Turcia și...

VIDEO & FOTO // Cel puțin 1.800 de morți în Turcia și Siria. Cutremurul s-a simțit până în Groenlanda / Blocurile se prăbușesc, oamenii trimit filmări de sub dărâmături

Cel puțin 1.500 de morți în Turcia și Siria. Cutremurul s-a simțit până în Groenlanda / Blocurile se prăbușesc, oamenii trimit filmări de sub dărâmături- VIDEO / Foto: printscreen

Până acum s-au înregistrat peste 1.800 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Șocul puternicului cutremur care a lovit sudul Turciei și Siria vecină, provocând moartea a 1.800 de persoane în ambele țări, a fost resimțit până în Groenlanda, a anunțat luni Institutul geologic danez.

Mii de clădiri se prăbușesc

„Cutremurele mari din Turcia au fost clar înregistrate pe seismografele din Danemarca și Groenlanda”, a declarat pentru seismologul Tine Larsen.

Potrivit USGS, un prim cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în apropiere de orele dimineții, la ora 4.17 , în districtul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras din sud-estul țării, la aproximativ 60 de kilometri în linie dreaptă de granița cu Siria și la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt seism, de 7,5, a fost înregistrat în cursul zilei.

„Undele seismului de 7,8 au ajuns la seismograful de pe insula daneză Bornholm (în Marea Baltică) la aproximativ cinci minute după începerea cutremurului”, a declarat Larsen.

„La opt minute după cutremur, unde de șoc a ajuns pe coasta de est a Groenlandei și apoi s-a răspândit în toată Groenlanda”, a precizat cercetătorul. La sfârșitul dimineții, un nou cutremur cu magnitudinea 7,5 a lovit sud-estul Turciei.

„Am înregistrat ambele cutremure – și multe replici – în Danemarca și Groenlanda”, a declarat seismologul.

Acesta este cel mai mare cutremur din Turcia de la cel din 17 august 1999, care a provocat moartea a 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul.

author avatar
Tudor Borcea
811 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger