AcasăȘTIRI EXTERNECel mai vechi cinematograf din lume, înscris în Cartea Recordurilor

Cel mai vechi cinematograf din lume, înscris în Cartea Recordurilor

Cel mai vechi cinematograf din lume, înscris în Cartea Recordurilor

În sudul Franței, „Eden-Théâtre”, unde au fost proiectate primele filme ale fraților Lumière, pionieri ai cinematografiei, a fost recunoscut oficial ca fiind cel mai vechi cinematograf în activitate din lume de Guinness Book.

Situat în orașul La Ciotat (Bouches-du-Rhône), lângă Marsilia, „Eden-Théâtre” este „cel mai vechi cinematograf aflat în funcțiune din întreaga lume” (Oldest purpose-built cinema in operation) a stabilit, la începutul acestei luni, Guiness Book.

132 de ani

„Este vorbe de un dosar administrativ de peste doi ani de cercetare care își primește acum recompensa”, a Salutat, într-un comunicat de presă, Michel Cornille, președintele asociației „Les lumières de l’Eden”, care operează cinematograful ce a sărbătorit, în iunie, 132 de ani.

„Este o mare emoție pentru mine, pentru că de-a lungul vieții mele mi-am văzut familia luptându-se, astfel încât Eden să continue să existe”, a declarat Marie-Laure Smilovici, directoarea Eden și strănepoata proprietarilor istorici, explicând că a fost ajutată în acest efort de strănepotul unuia dintre frații Lumière.

Teatru, box și lupte greco-romane

Inaugurat la 15 iunie 1889 în acest mic port mediteranean care avea atunci doar 12.000 de locuitori (peste 35.000 astăzi), Eden a găzduit la începuturile sale spectacole de teatru, concerte și chiar meciuri sportive de box sau lupte greco-romane.

Fostul său proprietar, Raoul Gallaud, s-a împrietenit cu Antoine Lumière, tatăl lui Louis și Auguste Lumière, care dobândise o reședință de vară în regiune.

Fenta destinului

Invitat să participe la o primă „experiență cinematografică” la frații Lumière, la 21 septembrie 1895, Raoul Gallaud i-a sugerat lui Antoine să repete experiența la Eden. Dar proiecția organizată câteva zile mai târziu a fost întreruptă din motive tehnice.

Antoine Lumière reînnoiește apoi experiența la Paris, la salonul indian al Grand Café, care a dispărut în secolul al XIX-lea, la 28 decembrie 1895, o dată considerată astăzi de istorici drept cea a nașterii cinematografiei, scrie France 24.

„Copiii pot fi aduși fără teamă”

Nici o altă proiecție nu a mai avut loc până la 21 martie 1899, când Eden a programat douăzeci de filme ale fraţilor Lumieres, precum „Le lancement d’un navire à La Ciotat”, „Un voyage à travers les Alpes en chemin de fer”, „Les Cow-boys d’Amérique” sau „Un crêpage de chignons”. Aceasta sesiune a fost cea vizată de Guinness World pentru omologare.

Afișul acestei prime proiecții, expus astăzi în holul cinematografului, anunță un „spectacol din cele mai științifice, absolut moral și interesant, la fel de gustat de adulți, precum și de copii, care pot fi aduși fără teamă”.

 

author avatar
Tudor Borcea
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger