AcasăȘTIRI EXTERNECel mai temut traficant de droguri acuză justiția americană. „El Chapo” cere...

Cel mai temut traficant de droguri acuză justiția americană. „El Chapo” cere să i se anuleze condamnarea – VIDEO

Cel mai temut traficant de droguri acuză justiția americană. „El Chapo” cere să i se anuleze condamnarea / Foto: printscreen

Traficantul de droguri mexican „El Chapo” cere instanței americane să îi anuleze condamnarea. Joaquin Guzman, pe numele său real, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2019 pentru rolul său în fruntea cartelului Sinaloa. El consideră că i-a fost „refuzat dreptul la un avocat”.

 

Susținând că i s-a „refuzat dreptul la un avocat”, Guzman solicită, de asemenea, „un nou proces sau programarea unei audieri a martorilor”, potrivit unui document judiciar semnat de el la 6 septembrie și care a fost făcut public de o instanță la jumătatea lunii octombrie.

Droguri, arme de foc, spălare de bani

El Chapo îl acuză pe avocatul său de la acea vreme că a fost „ineficient” în asistența sa juridică prin faptul că nu a solicitat o analiză prealabilă a documentelor furnizate de Mexic pentru a susține o cerere de extrădare din partea SUA.

Autoritățile mexicane i-au permis astfel să fie judecat în Brooklyn, și nu în Texas sau California, așa cum se menționa în cererea de extrădare, potrivit lui Guzman. Această omisiune i-a adus prejudicii și l-a împiedicat să prezinte un caz adecvat pentru a contesta termenii extrădării sale, se arată în document, susținând că lui El Chapo i-a fost refuzat un „proces echitabil”.

Considerat până la arestarea sa drept cel mai puternic traficant de droguri din lume, Guzman a fost condamnat în iulie 2019 pentru trafic de droguri de amploare între Mexic și Statele Unite, precum și pentru utilizarea ilegală a unei arme de foc și spălare de bani. El a fost condamnat la închisoare pe viață, cu o pedeapsă suplimentară simbolică de 30 de ani pentru utilizarea de arme automate.

Guzman a făcut anterior apel la condamnarea sa, dar cererea sa a fost respinsă, iar sentința a fost menținută în ianuarie de către procurorul federal din Brooklyn, New York.

„El Chapo”, în vârstă de 65 de ani, cunoscut pentru evadarea sa spectaculoasă dintr-o închisoare mexicană printr-un tunel în 2015, este deținut în închisoarea de maximă securitate Florence din Colorado, SUA, scrie Le Monde.

Soția sa, Emma Coronel Aispuro, a fost condamnată la sfârșitul lunii noiembrie 2021 de către un judecător federal american la trei ani de închisoare după ce a recunoscut că a fost implicată în cartelul Sinaloa. Ea a fost arestată în februarie 2021 pe aeroportul din Washington DC.

author avatar
Tudor Borcea