AcasăȘTIRI EXTERNECel mai periculos om din lume

Cel mai periculos om din lume

Nimeni altul decât puternicul Xi Jinping: președintele Chinei s-a abătut în mod dramatic de la principiile de bază care au guvernat politicile economice și externe ale țării din anii 1990 sau 2000(când Occidentul încuraja deschiderea Beijingului), luând-o într-o nouă direcție uluitoare. E ușor să dai vina pe Donald Trump pentru războiul său comercial cu gigantul asiatic, dar la fel de uluitoare este poziția Uniunii Europene care menține o imagine prea binevoitoare a Chinei, de parcă n-ar pricepe că acolo domnește fiul unui politician senior al Partidului Comunist – și vorbește la fel ca predecesorii săi.

“Xi pare să creadă că astfel de schimbări sunt necesare pentru a transforma China într-o superputere capabilă să-și arunce greutatea în întreaga lume. Implicațiile ar putea modela afacerile globale pentru deceniile viitoare. Cu toate acestea, în majoritatea capitalelor europene, ceea ce a lucrat Xi rămâne doar slab recunoscut – și acesta este un pericol nu doar pentru interesele economice și de securitate ale continentului, ci și pentru idealurile pe care le deține”, scrie Michael Schuman, autorul cărții “Superpower Interrupted: The Chinese History of the World” (PublicAffairs, 2020). Xi a oprit aproape cu totul liberalizarea pro-piață și, în locul ei, a intensificat programele conduse de stat menite să protejeze și să hrănească o nouă generație de campioni chinezi care pot scoate concurenții occidentali în afara industriilor de vârf.

Mega proiectul “China’s Belt and Road initiative” (Noul Drum al Mătăsii) nu promovează de fapt „dezvoltarea globală”, ci  este  o extensie a influenței sectorului de stat al Chinei în Asia, Africa, Europa, Orientul Mijlociu și America. Proiectele de infrastructură includ porturi, căi ferate, autostrăzi, centrale electrice, aviație și telecomunicații. În cadrul guvernului, Xi a eliminat concurenții politici și a creat un cult al personalității nevăzut încă din zilele dictatorului  Mao Zedong. Eliminând limitele de mandat din constituția chineză, Xi și-a acordat dreptul de a domni pe viață. În străinătate, el promovează autoritarismul mai agresiv, fie prin susținerea guvernelor iliberale din Iran, Venezuela, Belarus și din alte părți, fie prin încercările mai stridente ale regimului său de pune sub presiune  jurnaliștii, academicienii și companiile străine să cenzureze criticile aduse Chinei. Impunerea de către Beijing a unei legi de securitate la Hong Kong care încalcă în mod clar acordul său cu Regatul Unit pentru predarea fostei colonii către autoritatea chineză, arată cum Xi este dispus să riște condamnarea internațională pentru a elimina valorile democratice.

În ciuda faptului că noua Chină a noului “Împărat Roșu” prezintă o amenințare pe termen lung pentru interesele politice și economice ale Occidentului, majoritatea liderilor europeni(mai ales Germania), orbiți de relația economică profitabilă cu una dintre cele mai mari piețe de export din lume, arată o  naivitate incredibilă, o ignoranță șocantă a actualităților sau, cel mai rău, un cinism profund, pe care Xi Jinping poate conta. Pe măsură ce SUA își intensifică confruntarea cu China, factorii de decizie de la Washington reproșează aliaților lor europeni că nu li se alătură. Dar UE nu are loc de întors – lipsită de inițiativă, a ajuns blocată între două puteri și e paralizată de teama că un regim comunist răzbunător ar putea să afecteze profitul statelor membre în China, dacă ar alege partea greșită. Luate împreună, cele 27 de țări  membre ale Uniunii Europene rivalizează cu importanța SUA pentru economia chineză. Cu toate acestea, Europa risipește această pârghie nereușind să vorbească cu o singură voce – permițând Beijingului să împartă continentul după bunul plac al “Împăratului Roșu”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
754 afisari

1 COMENTARIU

  1. Este stiut de strategi ca economicul conduce fiecare stat capitalist . Economicul produce toate relele din lume , indiferent de orinduire : colonizari , sclavie , subjugari prin momeli sau amenintari cu forta militara , … si in final razboi , fie el intr-e adversari , sau si mai rau , fratricid . Razboiul de secesiune ne este martor . Economia da adevarata putere a unui stat (vezi Japonia azi ), armata intr-o masura mai mica . Prabusirea Imperiului roman de apus este marturie . Cind scade industria principalul motor economic , scate puterea armatei si te intorci la finalul Romei antice . Chinezul ( istorie de 5 500 de ani cum a amintir Deng Xiaoping in `89 ) priveste lucrurile in perspectiva . Ameria ( nici 300 de ani ) vede doar cistigul imediat observat de Marx acum ceva timp . De aici si schimbarea de stapin a Terei care se vede la orizont .Si mai este ceva : capitalismul te obliga , China ( care dupa mine , nu mai este comunista , ca si Rusia ) te momeste , ajutindu-te pe moment dupa ce te-a lovit altii . Ambele puteri la fel de lipsite de scrupule , cu acelasi tel , dar prin moduri diferite . Una dintr-e puteri este condusa de un singur patriarh , cealalta , nu de politicieni , ci de bancheri si multi-nationalele care n-au ce cauta la conducerea unui stat . Fiecare more pe mina lui fiind distrus mai mereu din interior , prin degradarea societatii .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament. Momentul încăierării dintre deputații Florin Roman şi Dan Vîlceanu – VIDEO

La destul de scurtă vreme după ce s-a aflat despre scandalul din Parlament și despre incidentul violent în care au fost implicați doi foști...

Susținere totală pentru construirea noului Stadion Dinamo: Rareș Hopincă: “Primăria Sectorului 2 se va implica în dezvoltarea infrastructurii pentru sport!”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, împreună cu premierul, Marcel Ciolacu, președintele COSR, Mihai Covaliu, președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, și președintele...
proger