AcasăȘTIRI EXTERNECel mai mare land german declară urgență financiară din cauza crizei energetice

Cel mai mare land german declară urgență financiară din cauza crizei energetice

germaniaCel mai mare land german declară urgență financiară din cauza crizei energetice

Guvernul landului Renania de Nord-Westfalia vrea să lupte împotriva crizei energetice cu cinci miliarde de euro și trebuie să contracteze noi datorii pentru a face acest lucru.

Dar pentru a putea accesa împrumuturi pe care în mod normal nu le-ar fi putut primi din cauza limitei de îndatorare, autoritățile au fost nevoite să declare situație de urgență extraordinară din cauza războiului din Ucraina.

Autoritățile din Renania de Nord-Westfalia declară stare de urgență extraordinară

Aceasta este o condiție prealabilă pentru ca landul german, care găzduiește 20 dintre cele mai mari 50 de companii germane, să se poată împrumuta în conformitate cu regulile de frânare a datoriei.

Economia regională include peste 700.000 de companii mici și mijlocii, au anunțat autoritățile landului, în noiembrie, la o prezentare pentru investitori.

PIB-ul acestui land a scăzut cu 2,8% în al treilea trimestru al anului 2022, cel mai slab rezultat din toate landurile Germaniei, potrivit institutului Ifo.

Guvernul federal al Germaniei nu a declarat o situație de urgență. Doar Bremen și Saxonia-Anhalt – în afară de Renania de Nord-Westfalia – au recurs la situații de urgență în proiectele lor de buget de stat pentru 2023.

Noi datorii pentru a face față crizei energetice

Cu noul plan de îndatorare, guvernul statului modifică proiectul de buget pentru 2023 pentru a doua oară în cadrul procesului de consultare în curs. În urma acordului dintre guvernul federal și cel al landurilor cu privire la un al treilea pachet de ajutor, ministrul de finanțe Marcus Optendrenk (CDU) a reprogramat bugetul pentru prima dată la începutul lunii noiembrie.

Pentru a-și putea alimenta propriul pachet de ajutor al NRW împotriva crizei energetice, acesta a dorit să ia 3,5 miliarde de euro în împrumuturi deja contractate, dar încă necheltuite, din fondul de salvare Corona al statului.

author avatar
Andreea Vlad