AcasăȘTIRI EXTERNECel mai mare incendiu din istoria statului New Mexico. Este INCREDIBIL cine...

Cel mai mare incendiu din istoria statului New Mexico. Este INCREDIBIL cine a aprins focul – FOTO&VIDEO

Cel mai mare incendiu din istoria statului New Mexico. Este INCREDIBIL cine a aprins focul - FOTO&VIDEO

New Mexico, stat din sudul SUA, se confruntă cu cel mai grav incendiu din istoria sa, declanșat însă tocmai de lucrătorii forestieri în lupta lor împotriva incendiilor de pădure.

Combaterea focului cu foc este o tehnică care a fost încercată și testată de pompieri. Dar poate fi, de asemenea, foarte periculoasă atunci când este folosită în mod abuziv, așa cum se întâmplă în prezent în New Mexico.

4.500 de incendii, declanșate deliberat în fiecare an

Arderea dirijată constă în aprinderea deliberată a focului în subarboret pentru a elimina toată iarba, tufișurile și lemnul mort care ar putea provoca un incendiu în timpul caniculei de vară. Practica, care se desfășoară în general în perioada septembrie-august, este foarte reglementată și necesită analize în amonte ale vremii și ale consecințelor preconizate asupra faunei, florei și populației din jur.

În Statele Unite, în fiecare an, 4 500 de incendii sunt declanșate în mod deliberat de către autorități. „În 99,84% din cazuri, incendiile prescrise se desfășoară conform planului. În circumstanțe rare, condițiile (meteorologice) se schimbă și aceste incendii se produc în afara zonei planificate, devenind incendii de vegetație”, a declarat într-un comunicat Randy Moore, șeful US Forest Service.

Peste 125.000 de hectare, prefăcute în cenușă

Cu toate acestea, aceste „circumstanțe rare” au lovit de două ori statul New Mexico. Mai întâi, pe 6 aprilie, când un incendiu a scăpat de sub control în apropiere de Santa Fe. Apoi, pe 19 aprilie, când un incendiu, declanșat în mod deliberat în ianuarie, dar presupus a fi stins, s-a reaprins, din nou la câțiva kilometri de Santa Fe.

Aceste două incendii s-au unit între timp pentru a forma cel mai mare incendiu forestier din istoria New Mexico, care a devastat peste 125.000 de hectare. Confruntate cu intensitatea amenințării, autoritățile au mărit numărul de evacuări ale civililor. Este posibil ca peste 1.000 de case să fi ars, scrie Liberation.

Aprinse în ciuda codului roșu de vânt

Criticile venite din partea locuitorilor din New Mexico se concentrează asupra izbucnirii incendiului din 6 aprilie, care a fost autorizat în ciuda unei „alerte roșii” pentru vânt puternic în mare parte din stat. „Deși condițiile meteorologice prognozate se încadrau în parametrii pentru arderea prescrisă, vânturile neregulate neașteptate din după-amiaza târziu au dus la apariția mai multor incendii care s-au extins în afara limitelor proiectului”, au comentat autoritățile americane în raportul lor de incident.

Combaterea incendiului masiv din New Mexico a costat deja peste 150 de milioane de dolari, iar fiecare zi care trece adaugă încă 5 milioane de dolari la nota de plată. Se așteaptă ca întregul cost să fie acoperit de guvernul federal.

Până marți, doar jumătate din incendiu fusese izolat de cei 3.065 de pompieri desfășurați, potrivit datelor online ale autorităților. Autoritățile notează că eforturile pompierilor dau roade, dar că rafalele de vânt de până la 80 km/h și aerul foarte uscat le-ar putea anihila.

author avatar
Tudor Borcea
427 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger