AcasăȘTIRI EXTERNECel mai mare importator de petrol din lume, conectare strategică cu Rusia

Cel mai mare importator de petrol din lume, conectare strategică cu Rusia

China încearcă să își refacă stocurile strategice de țiței cu petrol rusesc ieftin, un semn că Beijingul își consolidează legăturile energetice cu Moscova chiar în momentul în care Europa încearcă să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina.

Țițeiul ar urma să fie folosit pentru a umple rezervele strategice de petrol ale Chinei, iar discuțiile sunt purtate la nivel guvernamental, potrivit unor surse Bloomberg.

Prețul petrolului rusesc a scăzut – spre deosebire de piața mondială – deoarece cumpărătorii s-au îndepărtat de Moscova pentru a nu fi implicați în sancțiuni financiare.

Acest lucru a oferit Chinei o oportunitate de a-și reface la costuri mici rezervele strategice vaste, care sunt de obicei exploatate în situații de urgență sau în caz de întreruperi bruște.

Nu au fost oferite detalii privind volumele sau termenii tranzacțiilor.

Statele Unite și Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol rusesc, iar Uniunea Europeană discută măsuri similare, însă țițeiul de la producătorul OPEC+ continuă să curgă către cumpărători dispuși, inclusiv India.

Discounturi, ocazii de neratat

Pentru națiunile asiatice, petrolul cu discounturi mari este o oportunitate prea bună pentru a fi ratată, acesta fiind unul dintre motivele pentru care China a continuat să ia încărcături provenite din Iran și Venezuela.

Planurile Chinei – cel mai mare importator de țiței din lume – vin după o reducere a consumului intern, cauzată de revenirea Covid-19 urmată de blocări stricte în orașele mari.

China nu face publică mărimea stocurilor sale de țiței, dar o serie de companii folosesc instrumente precum sateliții pentru a estima stocurile.

Exploatarea rezervelor

Unii prognozează că țara are capacitatea de a stoca peste 1 miliard de barili din stocurile comerciale și strategice combinate.

„Există încă loc pentru refacerea stocurilor și ar fi o bună oportunitate pentru China să facă acest lucru, dacă pot fi procurate în condiții comerciale atractive”, a declarat Jane Xie, analist energetic la firma de date și analize Kpler.

Kpler estimează că stocurile globale sunt la 926,1 milioane de barili, în creștere de la 869 de milioane de barili la jumătatea lunii martie – dar tot cu 6% mai mici decât recordul din septembrie 2020.

Prin comparație, Rezerva Strategică de Petrol a SUA are o capacitate de 714 milioane de barili. În prezent, aceasta deține aproximativ 538 de milioane de barili.

China a vândut anul trecut țiței din rezervele sale strategice, într-o mișcare istorică pentru a încerca să domolească prețurile petrolului, care au crescut vertiginos pe măsură ce marile economii își reveneau după pandemie.

Acțiunea nu a avut un impact de durată, ci doar a dus la epuizarea stocurilor și a ridicat perspectiva ca țara să fie nevoită să își refacă depozitele la prețuri mai mari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.661 afisari

3 COMENTARII

  1. China poate absorbi cca 1/10 din exporturile rusești de hidrocarburi. Situația e similară la gaze, unde lipsește însă infrastructura de livrare. Pur și simplu nu sunt conducte de mare capacitate. Prețul practicat, în relația cu China, este de dumping, pentru că dictează importatorul într-o piață care s-a rarefiat dramatic. Rusia va ajunge să guverneze peste o baltă de petrol, pe care nu-l mai vrea nimeni. Căderea dramatică a preturilor este de acum programată, într-un interval de 1 – 2 ani. Într-un cuvânt, Rusia, cu toate bogățiile ei, va ajunge la sapă de lemn.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger