AcasăȘTIRI EXTERNECel mai dur avertisment al SUA pentru China / „Prietenia” ruso-chineză, teren...

Cel mai dur avertisment al SUA pentru China / „Prietenia” ruso-chineză, teren minat pentru Putin

Cel mai dur avertisment al SUA pentru China / „Prietenia” ruso-chineză, teren minat pentru Putin

Pregătind scena cu câteva ore înainte de o discuție între Joe Biden și Xi Jinping, SUA au avertizat că China s-ar expune represaliilor dacă ar „sprijini agresiunea rusă” în Ucraina.

„Suntem îngrijorați că Beijingul intenționează să asiste direct Rusia cu echipamente militare care ar fi folosite în Ucraina. Președintele Biden va vorbi mâine (vineri) cu președintele Xi și îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act de sprijinire a agresiunii ruse și că nu vom ezita să-i impunem costuri”, a declarat joi șeful diplomației americane Antony Blinken.

„Vedem cu îngrijorare că China se gândește să ofere Rusiei asistență militară directă”, a adăugat el.

„Prietenia” ruso-chineză, un teren minat pentru Putin

Este cel mai clar avertisment emis de SUA de la începutul invaziei Ucrainei și vine cu câteva ore înainte de o convorbire între președinții american și chinez, programată vineri, scrie Le Point.

Această discuție, a patra dintre cei doi lideri de când Biden este președinte, urmărește „menținerea deschise a canalelor de comunicare între SUA Unite și China”, a spus purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki. Aceasta este o preocupare constantă a președintelui american, pentru care SUA și China sunt, desigur, destinate să se angajeze într-o competiție nemiloasă, dar menţinând un dialog suficient pentru ca această confruntare să nu fie o sursă de haos la nivel internaţional.

Cei doi lideri vor discuta despre această „competiție” dintre Washington și Beijing „precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre alte probleme de interes comun”, a spus Jen Psaki. SUA au ridicat mai mult tonul, considerând deja „profund îngrijorătoare” poziția de „aliniere a Chinei la Rusia” în fața războiului din Ucraina.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate relației cu Moscova și împărtășind cu Rusia o ostilitate profundă față de SUA, s-a abținut să ceară președintelui Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina.

Dar „prietenia fără margini” mărturisită de Beijing și Moscova este pusă la încercare de războiul din Ucraina, regimul lui Xi Jinping părând să fi fost surprins de rezistența ucraineană la ofensiva rusă și de puterea sancțiunilor occidentale.

„Interesele Chinei și Rusiei nu sunt aliniate”

Dincolo de problema posibilei asistențe militare pentru Rusia, Washingtonul nu vrea ca China să ajute Moscova să atenueze impactul acestor sancțiuni fără precedent, care ar trebui să sugrume regimul lui Putin din punct de vedere financiar și economic.

„Prioritatea președintelui Biden (în timpul conversației) va fi să ceară Chinei să nu ofere Rusiei mijloacele necesare pentru a compensa sancțiunile internaționale și să nu trimită echipamente pentru mașina de război rusească în Ucraina”, a declarat Ryan Hass, expert la Brookings Research Institute și fost consilier al președintelui Barack Obama pentru China.

Xi Jinping, la rândul său, „trebuie să arbitreze între diverse priorități. El acordă o mare importanță parteneriatului cu Rusia, dar nu vrea să submineze relațiile cu Occidentul”, de care China depinde „pentru accesul său la anumite tehnologii avansate”, subliniază el. „Interesele Chinei și Rusiei nu sunt aliniate. Putin vrea să dinamiteze sistemul international în timp ce Xi se vede ca arhitectul unei noi ordini internaționale”.

author avatar
Tudor Borcea
787 afisari

3 COMENTARII

  1. Xi sa stea atent si ce a vorbit soross ala care a facut praf si america si ue cu toti carausii de idei si onegheuri pe care le a tesut , ca atat xi si putin vor fi daramati in cateva luni!!! Saracul chiar se crede superman ca catu nostru!!!

  2. Chiar asa au dat despre asta la stiri dar nimic concret.Ce au discutat cei doi lideri?Niciun fel de stire astazi,discutia intre ei a fost acum cateva ore.Care e concluzia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger