AcasăȘTIRI EXTERNECel mai bogat om din Ucraina investește la Cluj. Cine e oligarhul...

Cel mai bogat om din Ucraina investește la Cluj. Cine e oligarhul implicat în afacerea momentului în România

rinat ahmetovCel mai bogat om din Ucraina investește la Cluj. Cine e oligarhul implicat în afacerea momentului în România

Miliardarul Rinat Ahmetov a intrat în afacerea momentului din România, energia verde, alături de puternici oameni de afaceri din Cluj. Planurile sale se ridică la 150 milioane de euro.

DTEK Renewables International, companie deţinută de Rinat Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, scrie ZF.

Ucraineanul Rinat Ahmetov investește în energia verde

Finas Group a obţinut venituri de peste 11 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,7 milioane de euro în 2021. Compania este activă în agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, are afaceri imobiliare şi energie.

În Crama La Salina, parteneri de afaceri sunt Simion Mureşan, acţionar şi în cadrul constructorului de infrastructură de telecomunicaţii Electrogrup, dar şi în alte businessuri, şi Claudiu Şugar, CEO al Finas Group.

DTEK Renewables International administrează un portofoliu de energie verde de 950 MW în Ucraina, solar şi eolian, compania lansând în 2019 o emisiune de obligaţiuni de 325 de milioane de euro, cu termen de 5 ani. Emisiunea de obligaţiuni a fost intermediată de Raiffeisen Bank şi Renaissance Capital, bancă de investiţii rusească concentrată pe pieţele emergente şi de frontieră. DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de Rinat Ahmetov, care are business-uri în minerit, media, real estate, transporturi sau agricultură.

Investiții de 150 milioane de euro

„Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, pe o suprafaţă de 25 de hectare.

Investiţia în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

În iunie 2022, Finas Group şi DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care va fi finalizat anul viitor.

În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât şi cel solar aveau autorizaţie tehnică de racordare (ATR)”, au anunţat DTEK Renewables şi Finas Group, potrivit zf.ro.

author avatar
Andreea Vlad