AcasăȘTIRI EXTERNECEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

CEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

CEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți, 21 septembrie, că Rusia este „responsabilă” pentru asasinarea fostului spion aflat în exil, Alexandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu-210 în Marea Britanie, în 2006.

Sesizată de văduva lui Alexandr Litvinenko, CEDO se bazează în special pe conținutul anchetei publice britanice. În 2016 a concluzionat că președintele rus Vladimir Putin a aprobat „probabil” asasinarea fosgtului spion rus.

Rusia nu recunoaște această hotărâre „nefondată”

„Până în prezent, ancheta nu a adus nici un rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzații este cel puțin nefondată. Nu suntem pregătiți să recunoaștem o astfel de decizie”, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie France 24.

„Este puțin probabil ca CEDO să aibă puterile sau capacitatea tehnică” pentru a face lumină în acest caz, a adăugat el.

CEDO a decis marți că există „o prezumție puternică” că autorii otrăvirii lui Alexandr Litvinenko, desemnați de o anchetă britanică, „au acționat ca agenți ai statului rus” și că Moscova nu a oferit nici o explicație alternativă „satisfăcătoare”.

Fost agent KGB și apoi FSB, Alexandr Litvinenko a fost demis din serviciile de securitate ruse, apoi a obținut azil în Marea Britanie, în 2001, denunțând corupția și presupusele legături ale serviciilor rusești cu crima organizată.

A murit pe 23 noiembrie 2006 ca urmare a otrăvirii cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică.

„Un mister acoperit de tenebre”

Într-un raport al anchetei publice publicat în 2016, autoritățile britanice i-au numit pe rușii Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi drept autorii asasinării sale. Moscova a refuzat întotdeauna să-i extrădeze.

Andrei Lougovoi a denunțat, marți, potrivit agenției Interfax, decizia CEDO ca fiind „ilegală” și „motivată politic”, estimând, în plus, că Rusia „a făcut totul pentru a stabili adevărul”, dar că justiția britanică n-a urmat cererile sale.

Întrebat de AFP în iulie, Andrei Lougovoi a asigurat că această afacere va rămâne „un mister acoperit de tenebre” și a pus la îndoială serviciile secrete britanice care „fac tot posibilul pentru ca să nu aflăm niciodată adevărul”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
87 afisari
Zenville

Ultimele știri

Acestea sunt calculele pentru FCSB. Au șanse de 13%

Înainte de runda a șaptea din grupele Europa League, calculele realizate de analiști arată că FCSB, deja calificată în fazele eliminatorii, are o probabilitate...

Putin mai are destule resurse pentru războiul din Ucraina

Confruntați cu alternativa neatractivă de a continua să lupte fără asigurarea unui sprijin suplimentar din partea americanilor, Kievul și partenerii săi occidentali se gândesc...
proger