AcasăȘTIRI EXTERNECEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

CEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

CEDO. Rusia, „responsabilă” de asasinarea fostului spion Alexandr Litvinenko

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți, 21 septembrie, că Rusia este „responsabilă” pentru asasinarea fostului spion aflat în exil, Alexandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu-210 în Marea Britanie, în 2006.

Sesizată de văduva lui Alexandr Litvinenko, CEDO se bazează în special pe conținutul anchetei publice britanice. În 2016 a concluzionat că președintele rus Vladimir Putin a aprobat „probabil” asasinarea fosgtului spion rus.

Rusia nu recunoaște această hotărâre „nefondată”

„Până în prezent, ancheta nu a adus nici un rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzații este cel puțin nefondată. Nu suntem pregătiți să recunoaștem o astfel de decizie”, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie France 24.

„Este puțin probabil ca CEDO să aibă puterile sau capacitatea tehnică” pentru a face lumină în acest caz, a adăugat el.

CEDO a decis marți că există „o prezumție puternică” că autorii otrăvirii lui Alexandr Litvinenko, desemnați de o anchetă britanică, „au acționat ca agenți ai statului rus” și că Moscova nu a oferit nici o explicație alternativă „satisfăcătoare”.

Fost agent KGB și apoi FSB, Alexandr Litvinenko a fost demis din serviciile de securitate ruse, apoi a obținut azil în Marea Britanie, în 2001, denunțând corupția și presupusele legături ale serviciilor rusești cu crima organizată.

A murit pe 23 noiembrie 2006 ca urmare a otrăvirii cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică.

„Un mister acoperit de tenebre”

Într-un raport al anchetei publice publicat în 2016, autoritățile britanice i-au numit pe rușii Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi drept autorii asasinării sale. Moscova a refuzat întotdeauna să-i extrădeze.

Andrei Lougovoi a denunțat, marți, potrivit agenției Interfax, decizia CEDO ca fiind „ilegală” și „motivată politic”, estimând, în plus, că Rusia „a făcut totul pentru a stabili adevărul”, dar că justiția britanică n-a urmat cererile sale.

Întrebat de AFP în iulie, Andrei Lougovoi a asigurat că această afacere va rămâne „un mister acoperit de tenebre” și a pus la îndoială serviciile secrete britanice care „fac tot posibilul pentru ca să nu aflăm niciodată adevărul”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger