Instituțiile europene pe care statul român le ridică în slăvi sunt fix alea care acum vin și sfâșie măsurile luate de autorități. Mă rog, pe undeva, bine fac că intervin peste niște autorități bezmetice, incapabile să gestioneze o situație precum cea creată de pandemia Covid-19… Așadar, acele instituții preamărite zic azi că unele dintre măsurile de prevenție încalcă drepturile omului și libertățile cetățenești! Și nu vorbim despre orice organism, avem în vedere chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului!
La Strasbourg, sediul CEDO, primarul orașului a decis cu de la sine putere să pună în lesă toată populația de peste 11 ani – cine este prins în spații publice fără mască de protecție pe față riscă amenzi uriașe, dosar penal și, după caz, condamnarea la închisoare! N-a rezistat însă nici o săptămână decizia municipalității, căci magistrații Curții Europene pentru Drepturile Omului au intervenit prompt și decisiv. O poveste despre cum se apără libertatea chiar și cu dinții; în Vest, cetățenii ies la proteste împotriva abuzurilor autorităților, nu ca să ceară cătușe și procurori!
În luna mai, viața la Strasbourg începea să reintre pe făgașul normalului; oamenii mergeau la serviciu, firmele căutau soluții pentru reluarea producției, autoritățile impuneau măsuri de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Printre acestea, inclusiv obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice aglomerate, categorie în care au fost incluse gările și aeroporturile, piețele, marile magazine, podurile și aleile adiacente din centrul Strasbourgul etc.
Cuiva, însă, nu i s-au părut suficiente aceste măsuri și a îndrăznit să pluseze. Primarul orașului a ordonat ca toți cetățenii trecuți de 11 ani să poarte măști de protecție peste tot unde este domeniu public, pe străzi și în instituții etc, de la orele 10 la 23, 7/7!
Nemulțumiți de cum sunt tratați și mai ales indignați fiindcă li se încalcă drepturile, câțiva cetățeni grupați într-un ONG au sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Iar verdictul CEDO nu s-a lăsat mult așteptat, semn că și magistraților de acolo le cam puțeau măsurile autorităților.
Așadar, CEDO a fost categorică: obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului! Cu alte cuvinte, ca să priceapă și #reziștii din România, astfel de măsuri dispuse de autorități sunt abuzive și fără suport legal! Când au analizat plângerea, judecătorii CEDO au observat că a-i obliga pe oameni să poarte măști și în aer liber încalcă prevederile Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Este vorba despre prejudicii grave și imediate aduse dreptului la respectarea vieții private și de familie. Drept pentru care, Tribunalul a reținut că orice persoană are dreptul să aleagă cum vrea să se prezinte în spațiul public.
Mai mult, judecătorii CEDO atrag atenția că obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber nu se justifică atât timp cât oricum există în vigoare măsura de a purta masca în zonele în care distanțarea fizică este dificil de respectat.
În același timp, însă, în România s-au înmulțit discuțiile referitoare la adoptarea unei măsuri similare. Tot mai multe voci, inclusiv din rândul autorităților, cer introducerea obligativității de a purta masca de protecție și în aer liber. Asta, deși numeroase somități în medicină arată că o astfel de măsură nu este de niciun folos întrucât cele mai multe studii referitoare la Covid-19 indică apariția unei posibile contaminări în principal în locuri închise.