AcasăȘTIRI EXTERNECeasul ticăie pentru Europa. Gazprom, la cea mai mică producție zilnică din...

Ceasul ticăie pentru Europa. Gazprom, la cea mai mică producție zilnică din ultimii 14 ani

Ceasul ticăie pentru Europa. Gazprom, la cea mai mică producție zilnică din ultimii 14 ani

Producția zilnică de gaz a companiei rusești Gazprom a scăzut în iulie la cel mai jos nivel din 2008 încoace, potrivit cifrelor, pe fondul temerilor continue că Rusia ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionării.

Compania energetică de stat a pompat luna trecută 774 de milioane de metri cubi pe zi – cu 14% mai puțin decât în iunie – potrivit unei analize realizate de Bloomberg pe baza datelor publicate luni.

În schimb, livrări accelerate în China

Aceasta a constatat că producția totală a Gigantului rus de export de gaze naturale  a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Încetinirea producției vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană de când Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina , la sfârșitul lunii februarie.

Gazprom a redus săptămâna trecută livrările de gaze prin principala conductă de pe continent către Europa – Nord Stream 1 – la doar 20% din capacitate.

Gazprom a susținut că acest lucru se datorează unor probleme de întreținere a turbinelor sale, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu există „niciun motiv tehnic justificabil” pentru această reducere, scrie The Guardian.

Pe fondul temerilor că Putin ar putea închide robinetul de gaz în timpul lunilor critice de iarnă în care se înregistrează un consum ridicat de energie, UE a aprobat săptămâna trecută o reducere voluntară de 15% a consumului de gaz, care ar deveni obligatorie dacă Kremlinul va întrerupe furnizarea.

Încetinirea livrărilor către Europa contrastează cu afirmațiile Gazprom cu privire la livrările sale către China – care a avut grijă să nu condamne în mod categoric războiul lui Putin în Ucraina.

Compania energetică a afirmat  că livrările către China prin intermediul gazoductului său Power of Siberia au crescut cu 61%, fără a furniza alte cifre.

„Exporturile de gaze către China prin conducta Power of Siberia sunt în creștere în cadrul unui contract bilateral pe termen lung între Gazprom și CNPC, crescând cu 60,9% în șapte luni”. „În special în luna iulie, livrările au fost în mod regulat peste cantitatea zilnică din contract, atingând noi maxime istorice pentru fiecare zi”.

author avatar
Tudor Borcea
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger