Este dovedit că încălzirea globală topește Groenlanda. Departe de a fi deranjați de această situație, unii miliardari o văd ca pe o oportunitate: topirea gheții facilitează găsirea și extragerea metalelor rare. Acestea din urmă sunt utilizate în construcția de mașini electrice.
În timp ce oamenii de știință avertizează asupra consecințelor acestei topiri rapide, alții o văd ca pe o oportunitate economică și industrială. Investitorii și companiile miniere sunt în fruntea celor mulțumiți de aceste consecințe climatice.
„Ce mai mare vânătoare de comori”
În mod ironic, topirea gheții din Groenlanda facilitează căutarea și extragerea unor metale esențiale pentru fabricarea vehiculelor electrice, considerate de mulți ca fiind o soluție la încălzirea globală. Nichel, cupru, cobalt, platină: aceste metale mai mult sau mai puțin rare ar fi acum mai ușor accesibile.
Miliardari și antreprenori precum Bill Gates, fondatorul Microsoft, Jeff Bezos, patronul Amazon, și magnatul media Michael Bloomberg își freacă mâinile: vor să profite de acest fenomen.
Super-bogații americani pariază că dealurile și văile din insula Disko din Groenlanda și din peninsula Nuussuaq sunt pline de suficiente minerale importante pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice în viitor. „Căutăm un zăcământ care va fi al doilea cel mai mare zăcământ de nichel și cobalt din lume”, spune Kurt House, CEO al Kobold Metals, într-un interviu acordat CNN.
Bill Gates, Jeff Bezos și Michael Bloomberg susțin, de asemenea, Kobold Metals, un start-up cu sediul în California. Cu toate acestea, miliardarii nu au dorit să răspundă solicitărilor postului american pe această temă. La rândul său, Kobold colaborează, de asemenea, cu Bluejay Mining pentru a găsi în Groenlanda metale rare și prețioase, necesare pentru a construi vehicule electrice și baterii mari pentru stocarea energiei regenerabile.
O echipă formată din 30 de geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici campează acolo unde companiile caută materii prime în numele unor miliardari. Săptămâna aceasta, CNN a prezentat în detaliu ceea ce numește „cea mai mare vânătoare de comori” a timpurilor noastre, cu tot cu înregistrări video.
Ambițiile miliardarilor americani în Groenlanda nu sunt văzute cu ochi buni de toată lumea. Cercetătorii se tem chiar de un dezastru ecologic. Acest lucru creează situații potențial periculoase din punct de vedere ecologic dacă acest fiord este contaminat. „Orice degradare a sistemului marin prin orice activitate ar putea fi catastrofală pentru populație”, a declarat Jeffrey Welker, profesor la Universitatea din Alaska, care a studiat ecosistemul arctic timp de decenii
E bine sa fii turist in Groenlanda te prinde ursul si te violeaza…ha ha ha.
Vor găsi deșeurile nucleare din timpul războiului rece…..