AcasăȘTIRI EXTERNECea mai mare fabrică de țigări contrafăcute din Franța / Traficanții din...

Cea mai mare fabrică de țigări contrafăcute din Franța / Traficanții din Republica Moldova dau „lecții” Ucrainei – FOTO&VIDEO

Cea mai mare fabrică de țigări contrafăcute din Franța / Traficanții din Republica Moldova dau „lecții” Ucrainei – FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Într-un orășel din vestul Franței, totul era pregătit pentru a se fabrica, ambala și expedia țigări contrafăcute, inclusiv un spațiu de locuit, astfel încât lucrătorii să nu fie nevoiți să părăsească incinta. Jandarmii au dezmembrat, în apropiere de Rouen, cea mai mare fabrică clandestină de țigări din țară.

 

Au fost confiscate peste 100 de tone de produse (55 de tone de țigări, 50 de tone de etichete, filtre, hârtie, ambalaje și 18 tone de reziduuri de tutun și deșeuri de țigări).

Traficanți din Republica Moldova

Prețul de revânzare a tutunului contrafăcut este estimat la 13,7 milioane de euro, potrivit Jandarmeriei Naționale. Aceasta este cea mai mare fabrică clandestină descoperită până în prezent în Franța.

Prima a fost descoperită în decembrie 2021 de către vameșii din Poincy, în apropiere de Paris. De la această „premieră”, alte două ateliere clandestine au fost descoperite: un sit de ambalare la La Longueville (în nord) și un sit de depozitare la Poincy, din nou.

La 12 ianuarie, jandarmii, alertați de Oficiul European de Poliție (Europol) la sfârșitul anului 2022 cu privire la prezența unui trafic internațional de țigări în zona industrială din Saint-Aubin-les-Elbeuf, în apropiere de Rouen, au descoperit o adevărată fabrică integrată, informează Euractiv.

Fabrica, la care au descins 60 de jandarmi, era formată din trei unități. O unitate de producție cu două linii, una pentru fabricarea țigărilor din tutun brut și alta dedicată ambalării în pachete și apoi în cutii de carton sub numele unui producător renumit.

Există, de asemenea, o zonă de depozitare în care cartușele de țigări sunt ambalate în cutii de carton pe paleți acoperiți cu folie, gata de livrare. În cele din urmă, o zonă de locuit completează ansamblul, cu un dormitor dotat cu 15 paturi și o zonă de bucătărie, care le permitea infractorilor să-și desfășoare activitatea în deplină autonomie.

Toate produsele confiscate au fost distruse imediat, la fel ca și utilajele de producție, a precizat jandarmeria. Nouă persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, toate de naționalitate străină, au fost reținute. Cei mai mulți dintre ei sunt cetățeni din Republica Moldova.

Având în vedere amploarea acestui caz, parchetul din Rouen a cedat competența către Jurisdicția Națională de Combatere a Criminalității Organizate (Junalco) din Paris. Cele nouă persoane arestate au fost inculpate duminică la Paris. Patru au fost arestați preventiv, iar ceilalți cinci au fost plasați sub control judiciar.

Între 80.000 și 120.000 de euro pe zi

Profiturile uriașe generate deschid apetitul organizațiilor criminale, adesea specializate în droguri, care caută să se diversifice. „Costul de fabricație este de un euro pe pachet, restul este marja”, a reamintit Christophe Perruaux, directorul SEJF (Service d’Enquêtes Judiciaires des Finances), însărcinat cu cele două cazuri Poincy și acum cu cel de la Rouen.

Organizațiile criminale din Europa de Est, din statele baltice până în Balcani, dețin controlul asupra traficului de tutun. Stabilite anterior în Ucraina și apoi în Polonia, fabricile au început, după ofensiva rusă din Ucraina, să se înrădăcineze mai aproape de frontierele franceze, în special în Belgia.

În prezent, acestea se instalează în Franța, unde piața neagră reprezintă aproximativ 30% din tutunul aflat în circulație, cu scopul de a apropia producția și consumul pentru a optimiza costurile de transport.

„O fabrică clandestină funcționează timp de maximum trei luni”, a explicat Florian Colas, șeful serviciului de informații vamale, la începutul lunii decembrie. Pe liniile sale de producție se produc în medie 700 de pachecte pe minut, adică 4.200 de cartușe pe oră.

„Fiecare mașină costă între 50.000 și 200.000 de euro, așa că se amortizează în câteva zile, iar marjele de profit sunt uimitoare”, a adăugat el. La un ritm de 8 ore pe zi, aceste fabrici aduc, conform informațiilor vamale, între 80.000 și 120.000 de euro pe zi, adică 7 milioane de euro pentru trei luni.

author avatar
Tudor Borcea
980 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu și-au plătit taxa de protecție.
    Că ce-i pînă la urmă orice taxă, impozit, acciză pusă de stat?
    Al doilea vărsător la bugetul de stat. după OMV Petrom, este British Tabacco.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger