AcasăȘTIRI EXTERNECea mai mare economie a Europei se împușcă în picior

Cea mai mare economie a Europei se împușcă în picior

Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a cerut încetarea producţiei de energie pe bază de gaz natural, în contextul îngrijorărilor că țara ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia îşi reduce livrările.

”Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producţia de electricitate”, a declarat Lindner pentru Bild am Sonntag.

Gazprom a redus începând de miercuri volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream la 20% din capacitate, amplificând astfel temerile că Germania nu va avea suficiente gaze la iarnă, cu efecte potenţial dezastruoase pentru gospodării și întreprinderi.

Multe centrale electrice pot funcţiona numai pe gaz şi sunt esenţiale în susţinerea reţelei de alimentare cu electricitate. Germania va scoate din circuit 3 dintre ultimele 6 centrale nucleare pe care le mai avea.

Dar cum va umple economia germană golul energetic? Pentru că un alt combustibil ar putea fi, în curând, insuficient: cărbunele din Rusia.

În aprilie, blocul comunitar a impus sancțiuni împotriva cărbunelui rusesc, interzicând importurile începând cu 10 august.

Asta înseamnă că cele 2 milioane de tone de cărbune pe care urmează să le primească din Rusia în această lună vor fi ultimul transport de acest tip, a declarat Alex Thackrah, analist la firma de informații de piață Argus Media, citat de Politico. Polonia și Germania vor fi țările cele mai afectate.

Prețul cărbunelui pe platforma API2 de la Rotterdam, un punct de referință european, a ajuns la 380 de dolari pe mia de tone săptămâna trecută, ceea ce reprezintă deja o creștere de peste patru ori mai mare decât anul trecut.

O mare parte din cărbunele UE – care ajunge prin porturile din Amsterdam, Rotterdam și Anvers – călătorește de-a lungul fluviului Rin cu barjele. Temperaturile neobișnuit de ridicate din această lună au scăzut nivelul apei, reducând cantitatea de mărfuri.

Conform datelor asociației comerciale Euracoal, aproximativ 8 milioane de tone de cărbune sunt în prezent blocate în porturile europene.

Potrivit lui Rudolf Juchelka, profesor de economie la Universitatea Duisburg-Essen, o penurie în Germania – care a reprezentat anul trecut 37% din consumul total de huilă și lignit din UE – ar fi deosebit de dureroasă pentru industriile siderurgică și chimică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor