AcasăȘTIRI EXTERNECea mai mare bancă din lume, acuzată de transfer ilegal de milioane...

Cea mai mare bancă din lume, acuzată de transfer ilegal de milioane de dolari. Crima organizată, ajutată să spele banii din traficul internațional!

Cea mai mare bancă din lume, acuzată de transfer ilegal de milioane de dolari. Crima organizată, ajutată să spele banii din traficul internațional! / Sursă foto/ https://www.bbc.com

Compania bancară HSBC, un colos în domeniul financiar, este din nou în centrul unui uriaș scandal, după ce le-a permis autorilor unor scheme de fraudare să transfere milioane de dolari în diverse conturi din întreaga lume. Asta, chiar și după ce banca a aflat despre înșelăciunea escrocilor! Este cel mai recent dintr-un șir de scurgeri de informații din ultimii cinci ani, care a adus la lumină tranzacții secrete, spălare de bani și infracțiuni financiare, potrivit BBC.

Cea mai mare bancă din Marea Britanie a mutat sume exorbitant de mari prin filiala sa din SUA în conturile HSBC din Hong Kong în 2013 și 2014. Banii proveneau inclusiv de la crima organizată, care în felul acesta spăla milioanele obținute din traficul de carne vie, droguri, cămătărie și alte activități infracționale. O serie de documente dezvăluite arată ce „activităţi bancare suspecte” derula HSBC. Scandalul poartă numele Dosarele FinCEN. Acestea dezvăluie faptul că schema frauduloasă în investiții, cunoscută sub numele de Schema Ponzi, a început la scurt timp după ce banca a fost amendată cu 1,9 miliarde de dolari în SUA pentru spălare de bani. Banca a dat asigurări că va contracara astfel de practici.

Schema Ponzi Sursă foto httpswwwbbccom

Dezvăluiri din dosarele FinCEN

Avocații investitorilor înșelați spun că banca ar fi trebuit să acționeze mai devreme pentru a închide conturile escrocilor. Documenele includ o serie de alte dezvăluiri, precum sugestia că una dintre cele mai mari bănci din SUA ar fi ajutat un celebru lider interlop să transfere peste un miliard de dolari. Ele arată, de asemenea, modul în care oligarhii ruși au folosit băncile pentru a evita sancțiunile care ar fi trebuit să îi oprească să-și primească banii în Occident, dezvăluie BBC.

Băncile le-au trimis autorităților SUA între 2000 și 2017 peste 2.500 de documente FinCEN. Ele ridică îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea face clienții lor. Aceste documente sunt unele dintre secretele cele mai bine păzite în sistemul bancar internațional.

Dosarele FinCEN conțin 2.657 de documente, dintre care 2.100 dețin informații despre activități suspecte. Acestea nu sunt dovezi ale unor infracțiuni, băncile le trimit autorităților în cazul în care suspectează activităţi incorecte ale clienţilor.

Conform legii, companiile bancare trebuie să știe cine sunt clienții lor, astfel că nu este suficient să fie transmise rapoarte privind activităţi suspecte, dar să permită în continuare transferul de fonduri suspecte, în aşteptarea intervenţiei autorităţilor. Dacă au dovezi ale activității infracționale, ar trebui să înceteze mutarea banilor.

Acum sunt în recesiune

Acțiunile HSBC HSBA.L și Standard Chartered STAN.L din Hong Kong au scăzut luni după ce mass-media a raportat schema frauduloasă în investiții, informează Reuters.
Acțiunile HSBC din Hong Kong au scăzut până la 4,4% (29,60 de dolari) luni, nivelul lor cel mai scăzut din mai 1995. Stocul s-a aproape înjumătățit de la începutul anului, iar la StanChart au scăzut cu până la 3,8%,(35,80 de dolari). HSBC și StanChart, cu sediul la Londra, printre alte bănci globale, au plătit amenzi de miliarde de dolari în ultimii ani pentru încălcarea sancțiunilor SUA împotriva Iranului și a normelor împotriva spălării banilor.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger