AcasăȘTIRI EXTERNECea mai mare amenințare de mediu în UE. 238.000 de oameni au...

Cea mai mare amenințare de mediu în UE. 238.000 de oameni au murit într-un an

Cea mai mare amenințare de mediu în UE. 238.000 de oameni au murit într-un an / Foto: printscreen

Poluarea aerului a ucis cel puțin 238.000 de europeni în 2020, a anunțat Agenția Europeană de Mediu (EEA) într-un raport publicat joi. Această cifră este în ușoară creștere după mai mulți ani de scădere și este atribuită în special Covid-19.

Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de decese premature în UE în 2020, arată raportul EEA, o cifră care a crescut ușor de la un an la altul din cauza pandemiei Covid-19.

Particulele fine, ucigașul din plămâni

„Expunerea la concentrații de particule fine de particule peste liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dus la 238.000 de decese premature în UE”, a declarat Agenția Europeană de Mediu în acest nou raport. Această cifră este în ușoară creștere față de 2019, când particulele fine, care pătrund adânc în plămâni, au provocat moartea prematură a aproximativ 231.000 de persoane.

Această creștere contrastează cu declinul constant din ultimii douăzeci de ani, cu o scădere totală de 45% între 2005 și 2020, deși cifra rămâne „semnificativă”, subliniază studiul. Creșterea poate fi explicată în special prin faptul că Covid-19 i-a afectat mai mult pe cei cu comorbidități legate de poluarea aerului (cancere, boli pulmonare sau diabet de tip 2).

În plus, „atunci când se compară 2020 cu 2019, numărul de decese premature atribuibile poluării atmosferice a crescut pentru PM2,5 (particule fine), dar a scăzut pentru dioxidul de azot (NO2) și ozon (O3)”, detaliază EEA, informează France 24.

În ceea ce privește particulele de ozon (O3), în special cele provenite din traficul rutier și din activitățile industriale, tendința în 2020 a fost descendentă, cu peste 24 000 de decese, ceea ce reprezintă o scădere de 3% pe parcursul unui an.

În ceea ce privește dioxidul de azot (NO2), un gaz produs în principal de vehicule și de centralele termice, s-au înregistrat peste 49 000 de decese premature, o scădere de 22% care se explică parțial prin reducerea traficului rutier în timpul pandemiei Covid-19.

Potrivit raportului său anual, agenția consideră că UE este pe cale să își atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% în 2030 față de 2005. La începutul anilor 1990, particulele fine au provocat aproape 1 milion de decese premature în cele 27 de țări ale UE. În 2005, 431.000 de oameni mureau în urma afecțiunilor.

Poluarea aerului rămâne cea mai importantă amenințare de mediu la adresa sănătății europenilor.

author avatar
Tudor Borcea
288 afisari

5 COMENTARII

  1. Nimic despre taierea padurilor mai ales in europa si primii noi cu mana austriecilor mari ecoligisti!!!

  2. Poluarea a ucis sute de oameni
    Din cauza covid
    Dar prostia taie paduri si poluiaza cu rable
    Cate trei rable de individ!

    Nu mai ai pe unde trece ,pe trotuar
    Parcari sa se faca ,nu-i duce mintea
    Dar alaiul Plavanului trece bizar
    Poluand si stricand tara mea!

  3. Cei 238000 or fi aia care au regulat-o pe Greta sau mortii vac cinnati pe care ii viseaza Ursula in comarurile sale.Rau ati ajuns ,dragi soldati ai lui Soros.

  4. Pe aia care au murit de poluare, i-au putut numara dar, pe cei care mor din cauza mizeriilor cu care ne-au obligat sa ne vaccinam nu-i pot numara… OARE ??? VOR ???

  5. ALT GHIVECI MARCA BORCEA !, FIX 238000 de decese !, cauze „particule fine care patrund adanc in plamani ” au provocat moartea prematura a 231000 de persoane , CATA EXACTITATE !!, CE PRECIZIE !!!!!!!!!.
    Azi nu-i numara pe aia care mor de foame ! si au pensii de mizerie dupa ce-au muncit zeci de ani !.
    Nu tu autopsii !,nu tu diagnostic !,nu tu masuratori ale valorilor suspensiilor in aer !,nu tu concentratie a NOX !, DOAR SCOASE DIN PIX LA COMANDA DOAR MORTII SI NISTE ARGUMENTE PUSE DIN BURTA !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger