AcasăȘTIRI EXTERNECea mai mare amendă decisă de Bruxelles împotriva Google. Gigantul american așteaptă...

Cea mai mare amendă decisă de Bruxelles împotriva Google. Gigantul american așteaptă decizia justiției UE

Cea mai mare amendă decisă de Bruxelles împotriva Google. Gigantul american așteaptă decizia justiției UE / Foto: printscreen

Curtea de Justiție a Uniunii Europene se va pronunța, miercuri, cu privire la validitatea unei amenzi record de 4,3 miliarde de euro impusă de Bruxelles gigantului Google pentru abuz de poziție dominantă a sistemului său de operare Android.

Instanța UE, cu sediul la Luxemburg, urmează să emită o decizie în primă instanță pentru a confirma, anula sau modifica sancțiunea impusă gigantului american al internetului de către Comisia Europeană în 2018.

Cea mai mare amendă decisă de Bruxelles

În special, Bruxelles-ul acuză Google că forțează producătorii de telefoane și tablete care folosesc sistemul său de operare să preinstaleze motorul său de căutare și browserul Chrome pentru a elimina concurenții. Sistemul Android este utilizat pe aproximativ 80% din dispozitivele mobile din întreaga lume.

Grupul din Mountain View (California) consideră că acuzația este nefondată și cere anularea acestei amenzi, cea mai mare decisă vreodată de autoritatea de concurență de la Bruxelles, scrie France 24. Google consideră că UE a ignorat în mod eronat concurentul Apple, care își favorizează propriile servicii, cum ar fi browserul Safari, pe iPhone-urile sale.

Google a subliniat că descărcarea aplicațiilor concurente este la un simplu clic distanță și că clienții nu sunt în niciun caz forțați să utilizeze produsele sale pe Android.

Cu toate acestea, decizia de miercuri nu ar trebui să pună capăt disputei, care a început în 2015, când Comisia Europeană a deschis procedura după mai multe plângeri din partea concurenților. Ambele părți vor avea posibilitatea de a face apel la Curtea Europeană de Justiție, cea mai înaltă instanță europeană.

Cazul este una dintre cele trei provocări juridice majore aduse de Bruxelles împotriva Google, ale cărui practici sunt, de asemenea, contestate în SUA și Asia. O victorie a Google miercuri ar fi o palmă pentru comisarul pentru concurență Margrethe Vestager, care a condus aceste cazuri.

Frustrată de procedurile îndelungate împotriva giganților din domeniul digital, UE a elaborat o nouă legislație pentru a limita abuzurile de poziție dominantă ale giganților din Silicon Valley.

Legea privind piețele digitale (DMA), care urmează să intre în vigoare anul viitor, va impune o serie de obligații și interdicții în amonte pentru companii precum Google, Apple, Facebook și Amazon. Aceasta urmărește să acționeze înainte ca un comportament abuziv să distrugă concurența.

author avatar
Tudor Borcea