AcasăȘTIRI EXTERNE„Cea mai gravă criză energetică, inflație ridicată”. Ce aduce 2023 pentru economia...

„Cea mai gravă criză energetică, inflație ridicată”. Ce aduce 2023 pentru economia mondială

„Cea mai gravă criză energetică, inflație ridicată”. Ce aduce 2023 pentru economia mondială / Foto: printscreen

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care grupează principalele țări dezvoltate din lumea occidentală, preconizează o încetinire semnificativă a creșterii economice mondiale în 2023. Dar se așteaptă o revenire în 2024.

Creșterea economică mondială va încetini de la 3,1% în 2022 la 2,2% anul viitor, înainte de a-și reveni la 2,7% în 2024, potrivit celor mai recente previziuni ale OECD, publicate marți.

„Cea mai gravă criză energetică din anii ’70 încoace”

Pe fondul războiului din Ucraina, „creșterea este la jumătate, inflația ridicată este persistentă, încrederea s-a erodat și incertitudinea este ridicată”, notează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

„Economia mondială se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din anii ’70 încoace”, potrivit economistului-șef interimar al OECD, Alvaro Santos Pereira.

„Șocul energetic a adus inflația la niveluri nemaiîntâlnite de câteva decenii și a redus creșterea în întreaga lume”, continuă economistul.

Potrivit proiecțiilor organizației, se așteaptă ca prețurile să crească în medie cu 8% în acest an în țările G20, cele mai mari economii ale lumii, înainte de a scădea la 5,5% în 2023 și 2024, informează Ouest-France.

Alvaro Santos Pereira explică faptul că scenariul cel mai probabil preconizat de OECD „nu este o recesiune globală, ci o încetinire puternică a economiei mondiale în 2023, cu o inflație încă ridicată, dar în scădere în multe țări”.

Pentru a depăși criza, OECD, o organizație care reunește 38 de state, țări dezvoltate și unele piețe emergente, pledează pentru „continuarea înăspririi politicii monetare pentru a combate inflația”, dar consideră că „sprijinul fiscal ar trebui să devină mai bine direcționat și mai temporar”.

„Accelerarea investițiilor pentru adoptarea și dezvoltarea surselor și tehnologiilor energetice curate va fi crucială pentru diversificarea aprovizionării și asigurarea securității energetice”, spune economistul.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger