AcasăȘTIRI EXTERNECea mai fericită țară din lume vrea să renunțe la automobilele particulare

Cea mai fericită țară din lume vrea să renunțe la automobilele particulare

Ideea pare simplă: dezvoltarea unui transport în comun atât de eficient încât cetățenii nu vor mai avea nevoie de o mașină.

La asta lucrează startup-ul finlandez MaaS Global.  Compania a dezvoltat o aplicație mobilă, Whim, care este deja utilizată în mai multe orașe europene și în Tokyo. În capitala Finlandei, cea mai fericită țară din lume, 12% dintre utilizatori spun deja că i-a determinat să renunțe la mașinile lor.

MaaS Global, ai cărui investitori includ BP Plc, Mitsubishi Corp. și Toyota Financial Services, susține că aplicația sa poate remedia aglomerația din traficul urban și reduce poluarea.

Whim, care tocmai a fuzionat cu Wondo, un rival spaniol fondat de compania de infrastructură Ferrovial SA, oferă utilizatorilor opțiunea de a planifica și plăti o călătorie printr-o singură aplicație. Oferă acces la o gamă largă de servicii, cum ar fi scutere electrice, biciclete urbane, transport public și chiar taxiuri cu preț fix pe distanțe scurte.

Atât Whim, cât și Wondo lucrează ca planificatori de rute, sugerând cel mai bun mod de a ajunge la o destinație și oferă opțiunea de a cumpăra bilete sau de a rezerva vehicule în aplicațiile lor. Pe lângă planurile pay-as-you-go, Whim are abonamente lunare – la fel ca Netflix pentru divertisment.

Dar studii recente din Marea Britanie și Olanda sugerează că oamenii sunt foarte atașați de mașinile lor și că astfel de servicii tind să atragă mai ales navetiștii care folosesc deja transportul public.

Aplicația MaaS este disponibilă în prezent în Helsinki, Viena, Anvers, în regiunea Birmingham din Marea Britanie și în unele zone din Tokyo.  Pe 1 iunie, se lansează în Elveția, prima dată când un serviciu MaaS va acoperi o țară întreagă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
820 afisari

3 COMENTARII

  1. La 11 noaptea se doarme ,asta daca ai vreo treaba a doua zi.Nu e cazul tau,nefericitule.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger