AcasăȘTIRI EXTERNECea mai controversată măsură a unui guvern pentru reducerea deficitului bugetar: preţul...

Cea mai controversată măsură a unui guvern pentru reducerea deficitului bugetar: preţul benzinei va crește cu peste 500%

Dacă măsurile fiscale pe care le-am văzut la noi, pentru reducerea deficitului bugetar, le-am crezut foarte dure, iată că există un guvern şi mai „fantezist” decât al nostru.

Decizia pe care au luat-o autorităţile de aici este cel puţin revoltătoare pentru populaţie.

Benzina se va scumpi cu peste 500%, în Cuba

Guvernul cubanez a anunțat că, de la 1 februarie, benzina se va scumpi cu peste 500%. Țara din America Centrală trece printr-o criză economică puternică, iar Guvernul a subvenționat până acum majoritatea bunurilor și serviciilor de primă necesitate.

Concret, prețul unui litru de benzină obișnuită se va majora de la 28 de peso cubanezi (echivalentul a 1,07 euro – n.r.) la 132 de peso (+528%).

În același timp, un litru de benzină super va costa 156 de peso, față de 30 cât costă în prezent, o scumpire de 520%, după cum a anunțat luni ministrul Finanţelor şi Preţurilor, Vladimir Regueiro, la televiziunea de stat.

Cum se vor descurca turiştii?

Turiștii vor plăti benzina în devize, au mai precizat autoritățile.

„Ţara nu poate menţine preţurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu preţurile practicate în alte ţări”, spunea, la sfârșitul lunii decembrie, ministrul cubanez al Economiei, Alejandro Gil.

Potrivit unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflaţia a tins 30%.

Guvernul cubanez nu poate continua să vândă carburant la preţuri ”subvenţionate”, în contextul în care Cuba – vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite – are nevoie aprigă de devize.

author avatar
Andrei Ștefan