AcasăȘTIRI EXTERNECea mai bună armă tehnologică a SUA împotriva Chinei se află în...

Cea mai bună armă tehnologică a SUA împotriva Chinei se află în Europa

Cea mai bună armă tehnologică a SUA împotriva Chinei se află în Europa

Donald Trump a pus un băț important în roțile ambițiilor chinezești, pe care Joe Biden nu intenționează să-l retragă.

Este vorba de o informație care, la vremea respectivă, a trecut relativ neobservată. Cu toate acestea, este una dintre cele mai mari victorii ale lui Donald Trump în războiul economic pe care SUA l-au dus împotriva Chinei în timpul mandatului său de președinte.

Super-mașină pentru microprocesoare

În ianuarie 2020, Reuters dezvăluia că cel de-al 45-lea președinte American și guvernul său au desfășurat o campanie de presiune intensă asupra guvernului Țărilor de Jos, astfel încât Olanda să interzică companiilor sale să exporte în China mașini fotolitografice EUV (tehnica litografiei extreme cu raze ultraviolete), care sunt utilizate pentru fabricarea microprocesoarelor de ultimă generație.

De ce Olanda? Deoarece Statele Unite vizau în special ASML Holding, o companie situată în Veldhoven, nu departe de granița belgiană, care este astăzi singura din lume capabilă să fabrice acest tip de mașină.

Aceste mașini incredibil de complexe cântăresc 180 de tone, costă 100 de milioane de euro, sunt asamblate în 18 luni și livrarea lor necesită 40 de containere, 20 de camioane și trei Boeing 747. Pentru orice națiune sau companie, indiferent de dimensiunea portofelului, ajungerea la nivelul ASML ar fi o sarcină uriașă și ar dura ani de zile.

Biden persistă și semnează

Deși Trump nu mai este președinte, s-ar părea că Statele Unite nu doresc să renunțe la această frână în roțile ambițiilor industriale chineze. Dimpotrivă: un raport al Comisiei de Securitate Națională a Congresului privind inteligența artificială recomandă extinderea acestui „control al exporturilor” , în legătură cu națiunile aliate cu americanii, scrie Slate.

Blocarea vânzărilor se referă deocamdată doar la mașinile EUV, lansate în 2017 și necesare doar pentru cipurile de ultimă generație. 15% din cifra de afaceri a ASML provine din vânzarea de mașini mai vechi către China.

Semiconductorii „insulei rebele”

De partea sa, relatează New York Times, ASML consideră că această extindere a interdicției ar putea fi contraproductivă. Potrivit companiei, ar lovit-o în portofel fără a oferi vreun avantaj strategic real – China dispune deja de aceste tehnologii mai vechi.

Dacă Statele Unite sunt atât de îngrijorate de evoluțiile din industria microcipurilor, dincolo de actuala penurie severă care afectează lumea, se datorează faptului că TSMC, un client major al ASML și o companie lideră în producția de semiconductori, se află în Taiwan. O insulă foarte aproape de coasta chineză și revendicată agresiv de guvernul de la Beijing.

author avatar
Tudor Borcea