Cauta

Ce vrea Germania: eliminarea posibilității de veto a statelor membre UE

Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a făcut apel la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca Europa „să nu fie luată ostatică” în capacităţile sale de acţiune.

Normele Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de impozitare sau în probleme de politică externă, necesită unanimitatea statelor membre.

Din acest sistem apare posibilitatea ca o țară să-și folosească dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua pozițiile europene.

“Nu ne mai putem permite să fim luaţi ostatici de cei care paralizează politica externă europeană prin vetoul lor. Cei care fac asta se joacă, pe termen mai scurt sau mai lung, cu coeziunea Europei. Prin urmare, o spun deschis: veto-ul trebuie să dispară, chiar dacă acest lucru înseamnă că putem fi puşi în minoritate”, a spus șeful diplomaţiei germane.

Ungaria și Polonia, “rebelele” care au ieșit din rând

„Pentru că am considerat mereu solidaritatea internă şi suveranitatea externă ca feţele aceleiaşi medalii, acum, după crizele interne, trebuie să facem din nou progrese în capacitatea de acţiune a UE în materie de politică externă”, a pledat Maas.

De fapt, îndemnul ministrului german vizează Ungaria și Polonia. Prima şi-a folosit cu regularitate dreptul de veto, în ultimele luni, pentru a bloca declaraţii critice despre China, iar mai recent, Budapesta a refuzat de asemenea să sprijine o declaraţie care făcea apel la un armistiţiu între Israel şi palestinieni.

Criticate deseori de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, Polonia şi Ungaria s-au opus de asemenea, în noiembrie, adoptării bugetului multianual al UE şi planului european de relansare conceput pentru a ajuta statele membre să facă faţă pandemiei.

Potrivit lui Maas, revenirea la un principiu al majorităţii în cadrul unui vot între statele membre ar permite să se evite ameninţarea unei Uniuni Europene „cu două viteze”.

Ultimele stiri

  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Exit mobile version