Joe Biden s-a angajat să semneze o serie de ordine executive încă din prima zi a preşedinţiei sale, în timp ce forţele de ordine se mobilizează în Statele Unite în vederea prevenirii oricăror incidente violente cu prilejul ceremoniei de învestire a preşedintelui american de miercuri, 20 ianuarie.
Schimbările climatice, pandemia, criza economică, nedreptățile rasiale și sociale din Statele Unite „sunt toate crize care necesită măsuri urgente”, a viitorul său șef de cabinet, Ron Klain, pentru care Biden vrea să acționeze rapid „pentru a restabili locul Americii în lume”. „Președintele ales Biden va acționa, nu numai pentru a repara cele mai grave daune ale administrației Trump, ci și pentru a permite țării să avanseze”, a comentat el, citând în special intenția sa de a reduce SUA în acordul de la Paris privind schimbările climatice. Provocările cu care se confruntă Joe Biden sunt numeroase, țara apropiindu-se de pragul de 400.000 de decese din cauza Covid-19, o situație care pare să fi scăpat de sub control, cu mult peste milionul de cazuri noi observate pe săptămână. Economia a fost grav afectată de pandemie, pierzând 10 milioane de locuri de muncă de la debutul său.
Ajutor alimentar, vaccinări, măști
Biden a anunţat un nou plan de 1,9 trilioane de dolari care ar trebui să scoată SUA din cea mai gravă criză după cea din anii 1930 şi care va fi urmat în următoarele săptămâni de un plan de investiţii destinate relansării economiei. Alocaţii pentru familii, fonduri pentru redeschiderea şcolilor, bani pentru accelerarea realizării de teste şi vaccinării, lichidităţi pentru întreprinderile mici sau chiar mai mult ajutor alimentar: măsurile trebuie să răspundă situaţiei de urgenţă şi să împiedice ţara să continue să se scufunde în criză. Cel de-al 46-lea preşedinte al SUA va emite un ordin prin care va fi obligatorie purtarea de măşti în spaţii şi zone dependente de statul federal, precum şi în călătoriile între state. O altă măsură ce figurează printre cele douăsprezece ordine executive anunţate este cea de ridicare a interdicţiei de intrare în SUA pentru cetăţeni din mai multe ţări, în principal cu majoritare musulmană, promulgată la doar câteva zile după ce Donald Trump a preluat funcţia de preşedinte în ianuarie 2017. Viitorul lider de la Casa Albă se bazează pe centre locale de vaccinare, o cooperare consolidată între guvernul federal şi state şi mai multe campanii de promovare a prevenţiei. Între-timp au fost puse în aplicare măsuri masive de securitate la Washington, dar şi în capitalele mai multor state de teama violenţelor ce ar putea fi provocate de susţinători ai preşedintelui Donald Trump în ziua inaugurării. „National Mall”, imensa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă publicului.Numai persoanele acreditate în mod corespunzător vor putea să intre în zonă și este probabil ca numărul soldaților care patrulează în capitală să îl depășească pe cel al spectatorilor la fața locului.