AcasăȘTIRI EXTERNECe urmează după ce Rusia a redus gazul în Europa?

Ce urmează după ce Rusia a redus gazul în Europa?

Ce urmează după ce Rusia a redus gazul în Europa? (sursa foto: playtech.ro)

Informații care trebuie știute despre jocul presiunii energetice din cauza războiului din Ucraina:

Rusia a redus săptămâna trecută livrările de gaze către cinci țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, cea mai mare economie a blocului de 27 de țări care depinde în mare măsură de gazul Moscovei pentru a genera electricitate și industria energetică.

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a redus cu 60% aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 care trece pe sub Marea Baltică, de la Rusia la Germania – principala conductă de gaze naturale din Europa. Italia își vede oferta redusă la jumătate. Austria, Republica Cehă și Slovacia au înregistrat, de asemenea, reduceri.

Acest lucru vine pe lângă întreruperea gazului în Polonia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța și Țările de Jos din ultimele săptămâni. Aceste întreruperi au fost considerate inițial ca fiind o problemă mai mică, deoarece Polonia, de exemplu, elimina deja treptat gazul rusesc până la sfârșitul anului, în timp ce altele aveau aprovizionare alternativă.

Cele mai recente reduceri, totuși, au lovit țările care sunt economii majore și folosesc mult gaz natural rusesc. Germania se bazează pe Rusia pentru 35% din importurile sale de gaze; Italia pentru 40%. În prezent, rezervele de gaz sunt suficiente pentru nevoile actuale.

DE CE SUNT REDUCERIILE O PREOCUPARE?

Europa se străduiește să-și umple depozitul subteran de gaz înainte de iarnă. Serviciile de gaze funcționează în ritm regulat, umplând rezervele în timpul verii – când, sperăm, pot cumpăra gaz mai ieftin – și apoi scăzând iarna pe măsură ce cererea de încălzire crește. Reducerile vor face ca umplerea depozitului să fie mai costisitoare și mai dificil de realizat.

De asemenea, mișcarea a adus mai aproape spectrul unei întreruperi complete a gazului rusesc, care ar face imposibil ca Europa să obțină tot combustibilul de care are nevoie pentru iarnă. Gazul natural este folosit de mai multe industrii mari consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de sticlă și producătorii de oțel, care se confruntă deja cu costuri mai mari și reduc utilizarea, contribuind la încetinirea economiei europene.

Pentru producția de energie electrică, gazul este sursa de energie „swing” care se activează atunci când sursele regenerabile, cum ar fi vântul și soarele, generează mai puțină energie din cauza vremii imprevizibile și atunci când consumul de energie electrică crește pe vreme rece sau caldă, cum ar fi valul de căldură de weekendul trecut, care a generat niveluri record în Europa.

În acest moment, cavernele de depozitare subterane din Europa sunt pline în proporție de 57%. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene este ca fiecare țară să atingă 80% până la 1 noiembrie, în timp ce Germania și-a stabilit obiective de 80% până la 1 octombrie și 90% până la 1 noiembrie.

Analiştii de la think tank-ul Bruegel de la Bruxelles avertizează că „Bulgaria, Ungaria şi România nu vor îndeplini ţinta UE de 80% dacă vor continua la viteza actuală”, în timp ce pentru „Germania, Austria şi Slovacia le va fi foarte greu să-şi umple facilităţile de depozitare dacă fluxurile de gaz din Rusia sunt oprite”.

UE, care înainte de război a primit aproximativ 40% din gazul său din Rusia, și-a prezentat planuri de a reduce importurile cu două treimi până la sfârșitul anului și de a elimina treptat gazul rusesc până în 2027. Blocul a spus deja că va bloca cărbunele rusesc de la începutul lui august și majoritatea petrolului rusesc în șase luni.

Guvernele și utilitățile europene au cumpărat gaz natural lichefiat scump din Statele Unite, care este livrat cu ajutorul navelor, spre deosebire de gazul care vine prin conducte din Rusia și este de obicei mai ieftin. Dar războiul a crescut prețurile energiei, ceea ce alimentează o inflație record în Europa și ajută la menținerea veniturilor ridicate pentru Rusia.

Există eforturi pentru a obține mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan, în timp ce se așteaptă ca lansarea accelerată a energiei regenerabile și conservarea să joace roluri mai mici. Germania, care nu are terminale de import GNL, aduce patru terminale plutitoare, dintre care două ar trebui să funcționeze în acest an.

În ciuda concentrării asupra energiei regenerabile, criza împinge țările înapoi la combustibilii fosili. Germania se grăbește să adopte legislația de repornire a centralelor electrice pe cărbune ca soluție temporară, în ciuda planurilor de a renunța complet la cărbune până în 2030.

Vicecancelarul Robert Habeck a spus că această situație, este o necesitate absolută”. Guvernul plănuiește măsuri pentru a stimula industria și utilitățile să utilizeze mai puțin gaz natural. Habeck i-a îndemnat și pe germani să economisească energia.

„Utilizarea gazului trebuie redusă și mai mult, astfel încât mai mult gaz să poată intra în depozit, altfel iarna va fi dificil”, a spus el.

Guvernul olandez spune că va permite centralelor electrice pe cărbune să funcționeze din nou la capacitate maximă pentru a conserva gazul natural care altfel ar fi ars pentru a produce electricitate.

Securitatea gazelor din Europa este fragilă în ciuda tuturor acestor măsuri. Terminalele de export de gaze lichefiate din țările producătoare de energie precum SUA și Qatar funcționează la viteză maximă, ceea ce înseamnă că Europa licitează împotriva Asiei pentru aprovizionare.

În plus, o explozie și un incendiu la un terminal de export din Freeport, Texas, au oprit o cincime din capacitatea de export a SUA timp de luni de zile, trimițând un alt fior pe piața gazelor. Majoritatea exporturilor terminalului erau destinate Europei, a spus Rystad Energy.

„Situația de pe piața europeană a gazelor naturale crește și mai mult”, a declarat analistul de mărfuri Carsten Fritsch de la Commerzbank Research, arătând spre explozie și oprirea programată pentru întreținere a Nord Stream 1, care va însemna că nu va mai curge gaz prin conductă în perioada 11-21 iulie. „Acumularea urgentă a stocurilor de gaze pentru lunile de iarnă ar putea, prin urmare, să se clatine”, iar prețurile vor crește probabil și mai mari.

CARE ESTE JOCUL RUSIEI?

Gazprom spune că a trebuit să reducă fluxurile către Europa prin Nord Stream 1, deoarece sancțiunile occidentale au blocat un echipament cheie în Canada, care fusese luat pentru întreținere.

Pașii Gazprom au dus la creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale, după ce acestea au scăzut în urma sezonului de încălzire de iarnă. Acest lucru crește veniturile pentru Rusia într-un moment în care este sub presiunea sancțiunilor economice occidentale și sporește stresul asupra Europei.

Mișcările Gazprom pot fi, de asemenea, văzute ca respingere împotriva sancțiunilor occidentale și ca un factor de descurajare pentru impunerea de noi sancțiuni. Și utilizatorii mai mari de gaze au fost anunțați că, la fel ca și cei mai mici, nu sunt scutiți de o posibilă întrerupere.

Germaniei și Italiei li s-a redus aprovizionarea în perioada în care liderii lor s-au alăturat președintelui francez Emmanuel Macron la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelenskyy și pentru a susține statutul de candidat UE pentru Ucraina.

„Reducerea fluxurilor Nord Stream 1 către Europa pare în mod clar un efort al lui Putin de a bloca eforturile Europei de a construi stocuri de gaze pe parcursul verii, gata probabil pentru o altă tranșă în războaiele energetice europene din această iarnă”, a declarat Tim Ash, strateg principal al piețelor emergente suverane la Gestionarea activelor BlueBay.

author avatar
Andrei Coman
244 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger