AcasăȘTIRI EXTERNECe urmărește Elon Musk cu „Twitter Files”, informațiile care l-ar fi compromis...

Ce urmărește Elon Musk cu „Twitter Files”, informațiile care l-ar fi compromis pe Joe Biden?

Ce urmărește Elon Musk cu „Twitter Files”, informațiile care l-ar fi compromis pe Joe Biden? / Foto: Facebook

Elon Musk, noul președinte al Twitter, intenționează să demonstreze că predecesorii săi au pus obstacole în calea libertății de exprimare și a candidatului Donald Trump.

Elon Musk, a promis în seara de 2 decembrie, celor 120 de milioane de urmăritori ai săi că va dezvălui „ce s-a întâmplat cu adevărat” cu ștergerea pe Twitter a unui articol despre fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, care a scandalizat tabăra republicană în timpul campaniei din 2020.

Ce a „dezvăluit” Musk

Aceste presupuse dezvăluiri au fost relatate pe larg pe rețeaua de socializare în weekend. „Twitter Files” este o colecție de extrase din corespondența internă a Twitter, publicată pe rețeaua de socializare de jurnalistul american Matt Taibbi.

Taibbi a lucrat ca reporter în fosta URSS, apoi în Rusia, unde s-a mutat în 1992 lucrând, printre altele, pentru publicațiile The Moscow Times și Komsomolskaya Pravda, ulterior întorcându-se în SUA, în 2002.

Numele Twitter Files a fost creat chiar de Elon Musk. Taibbi nu precizează cum a obținut documentele, dar nu există dubii că acestea i-au fost transmise de Musk, care a promis că va face publice discuțiile interne de la Twitter pe o serie de subiecte.

Publicată pe 3 decembrie, prima parte a Twitter Files se referă la modul în care rețeaua de socializare a blocat în octombrie 2020, în plină campanie electorală americană, difuzarea unui articol al tabloidului conservator New York Post, consacrat unor documente prezentate ca provenind de pe un laptop aparținând lui Hunter Biden.

La vremea respectivă, New York Post a publicat extrase din e-mailuri care sugerau că Hunter Biden ar fi beneficiat de conexiunile politice ale tatălui său pentru a face afaceri în Ucraina. Fotografii de natură sexuală și cu Hunter Biden consumând droguri au fost, de asemenea, postate online și prezentate ca provenind de pe același computer.

Restul presei americane a tratat documentele cu mare prudență. Computerul ar fi fost dus de Hunter Biden la un magazin de calculatoare pentru reparații, iar apoi a ajuns în mâinile unui avocat al lui Rudy Giuliani, el însuși avocat al lui Donald Trump. Giuliani i-a transmis apoi computerul lui Steve Bannon, fostul consilier al lui Donald Trump. Acest traseu ocolitor a condus la temeri puternice că fișierele au fost cel puțin parțial manipulate, scrie Le Monde.

Suspiciuni de manipulare rusească

La momentul respectiv, atât Twitter, cât și Facebook au blocat sau limitat distribuirea articolului din New York Post, temându-se că este vorba de o manipulare, posibil orchestrată de serviciile de informații rusești. Mark Zuckerberg, șeful Facebook, a confirmat recent că echipele sale fuseseră alertate de FBI cu puțin timp înainte despre posibile tentative viitoare de manipulare rusească, fără a menționa în mod special cazul Biden.

La momentul respectiv, marile rețele de socializare americane se temeau de o repetare a scenariului din 2016, când au permis ca diverse teorii ale conspirației să prolifereze pe platformele lor, unele dintre ele bazate pe e-mailurile furate de serviciile de informații rusești de la Comitetul Național al Partidului Democrat.

Care sunt noutățile

Nu prea multe. Principalul interes al extraselor de documente publicate de Taibbi este de a ilustra dezbaterile interne de la Twitter pe această temă și întrebările unei părți a echipei de conducere dacă blocarea articolului din New York Post este o idee bună. Documentele publicate nu conțin nicio informație cu privire la fondul cazului Hunter Biden.

De asemenea, multe site-uri pro-Trump și influenceri au amplificat și distorsionat conținutul acestor e-mailuri pentru a le exagera importanța. Totuși, în fața criticilor din partea comentatorilor republicani, compania a dat înapoi la 48 de ore de la decizia sa și a deblocat contul New York Post două săptămâni mai târziu. Jack Dorsey, fostul președinte al Twitter, recunoscuse deja în martie 2021 că ștergerea automată a articolelor din New York Post a fost „o greșeală totală”.

Alba neagra cu Primul Amendament

Elon Musk a susținut că Twitter Files au arătat că firma a încălcat cu bună știință Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la libera exprimare și interzice în mare măsură guvernului să cenzureze sau să interzică opiniile. El consideră că faptul că echipa de campanie a lui Joe Biden a cerut eliminarea mai multor tweet-uri este o „dovadă” a acestor încălcări, dar nu este cazul.

Pe de o parte, la acea vreme, Joe Biden nu era încă președinte. Prin urmare, nu a fost o cerere guvernamentală, ci una individuală. Pe de altă parte, faptul că echipa lui Joe Biden a cerut eliminarea anumitor mesaje – care, după examinare, s-au dovedit a fi tweet-uri care conțin imagini cu penisul lui Hunter Biden – nu este ceva ilegal sau o noutate. În toate țările în care funcționează Twitter, există „puncte de contact” între echipele de campanie și rețeaua de socializare. Indiferent de ceea ce se crede despre aspectul politic al cazului Hunter Biden, postarea de imagini sexuale fără consimțământ este interzisă de regulile Twitter.

De asemenea, Taibbi susține că cele două partide politice principale din SUA, republican și democrat, au avut acces la un canal direct pentru a solicita ștergerea mesajelor, dar că acest sistem i-a favorizat în mare măsură pe democrați. Taibbi nu oferă nici o dovadă în sprijinul acestei afirmații. Pe de altă parte, dacă Twitter ar fi șters într-adevăr mesajele la cererea Casei Albe – la acea vreme condusă de Donald Trump – s-ar putea pune problema unei posibile încălcări a Primului Amendament, dar Taibbi nu dă niciun exemplu în acest sens.

Bucurie în tabăra pro-Trump

Publicarea acestor documente a fost întâmpinată cu bucurie de susținătorii înfocați ai lui  Trump, cei mai mulți dintre ei fiind convinși că cel de-al 45-lea președinte american a fost victima unei mașinațiuni care a împiedicat realegerea sa în 2020. Ele sunt interpretate ca fiind dovada unei mari conspirații între giganții din domeniul tehnologiei, mass-media corporativă și Partidul Democrat.

Donald Trump, pe rețeaua socială pe care a fondat-o după ce a fost dat afară de pe Twitter la începutul anului 2021, Truth Social, a denunțat „fraude și înșelăciuni masive și răspândite” în care sunt implicați Partidul Democrat și „marile companii de tehnologie”. El a sugerat „încetarea tuturor regulilor, regulamentelor și articolelor juridice, chiar și a celor din Constituție”, pentru ca realegerea sa să fie recunoscută sau pentru a se organiza un nou scrutin.

Problema moderării pe Twitter

Pentru adversarii lui Trump, aceste „dosare Twitter” par a fi o petardă udă, întrucât nu oferă nicio informație despre fondul afacerii Hunter Biden, deși acesta face obiectul unei anchete federale în Statele Unite. Ele nu dezvăluie nici informații noi despre moderarea  Twitter, care este cunoscută și criticată pentru natura sa adesea ilizibilă, arbitrară și inconsecventă, în afară de dezacordurile cadrul echipelor platformei.

Pentru Wired, aceste dosare de pe Twitter pun în evidență problema spinoasă a moderării, de la preluarea rețelei sociale de către Elon Musk, care a decis să promoveze personal și activ o libertate de exprimare aproape absolută. El a ales astfel să deblocheze conturile lui Donald Trump, ale principalului colaborator al site-ului neonazist The Daily Stormer, Andrew Anglin, și ale rapperului conspiraționist și antisemit Kanye West. Înainte de a-l redebloca prompt pe acesta din urmă, care tocmai îl glorificase pe Adolf Hitler.

author avatar
Tudor Borcea
308 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger