AcasăȘTIRI EXTERNECe țări cumpără cele mai multe arme rusești?

Ce țări cumpără cele mai multe arme rusești?

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după Statele Unite, reprezentând aproximativ 20% din vânzările globale.

Rusia exportă aproape 90% din armele sale în 10 țări. Cel mai mare client,  India, a cumpărat 23% din armele Rusiei pentru aproximativ 6,5 miliarde de dolari în ultimii cinci ani.

China este al doilea cel mai mare cumpărător de armament rusesc, cu 5,1 miliarde de dolari în aceeași perioadă, urmată de Algeria (4,2 miliarde de dolari), Egipt (3,3 miliarde de dolari) și Vietnam (1,7 miliarde de dolari), conform datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm(SIPRI).

Avioanele reprezintă aproape jumătate (48,6 la sută) din exporturile de arme rusești. Între 2016 și 2020, Rusia a livrat aproximativ 400 de avioane de luptă, inclusiv  Suhoi și MiG, în cel puțin 13 țări. India a cumpărat jumătate dintre ele. De asemenea, India este una dintre cele șase țări din lume care operează submarine cu propulsie nucleară  pe care le are în închiriere de la Rusia, potrivit Al Jazeera.

Rusia dezvoltă și sistemul de apărare antirachetă S-400, care a fost vândut Chinei, Indiei, Siriei și Turciei. Câteva alte țări și-au exprimat interesul pentru achiziționarea sistemelor mobile cu rază lungă, care costă aproximativ 400 de milioane de dolari pe unitate.

AK-47 rămâne cea mai vândută pușcă de asalt din lume, este arma standard pentru mai mult de 100 de țări și se estimează că există în prezent peste 100 de milioane de „Avtomat Kalashnikova”.

Cheltuielile militare rusești au crescut semnificativ în ultimele trei decenii. În 2020, Moscova a cheltuit aproximativ 62 de miliarde de dolari (4% din PIB) pentru armată.

Industria armelor din Rusia este formată din 1.300 de companii care angajează aproximativ două milioane de oameni. Cea mai mare dintre aceste companii este Rostec, fondată în 2007 de președintele Vladimir Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
947 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger